Cara Uruskan Duit Persaraan Selepas Pencen

06:02:00

Assalamualaikum..

Lately ni ramai akak2 abang2 tuan2 puan2 yang nak bersara hubungi syam untuk minta private financial consult.
Sejak into in fianancial consultant ni, sekarang da faham and kira boleh dikatakan tahu da cara nak stablekan ekonomi family.

Dengan pengurusan financial yang cemerlang, inshaallah..
Syam yakin, semua orang boleh stablekan ekonomi family masing2.
Cuma tak ramai yang belajar and dapatkan khidmat consultant dalam bab financial.
Kalau chinese, kebanyakan they all suka and sanggup keluarkan duit demi untk pengurusan financial family semua. So, uolls boleh nampak how they all can manage business berkedai dengan jayanya, dengan lamanya.. Dan they all boleh success dalam banyak bidang especially dalam perniagaan.

Anyone yang nak open business sendiri atau nak jadi usahawan kecil ke besar ke.
Mohon la belajar manage financial before open sesuatu perniagaan.
Atau sambil run business boleh dapatkan financial consult.
Ini sangat PENTING! 
Financial management ni bukan sekadar jimat, berdivide2, agih2kan kewangan saja.
Malah melibatkan calculation supaya perkiraan lebih tepat untuk majukan bisnes dan ekonomi family.

Ok, berbalik kepada persaraan.
Kebanyakan tuan2 puan2 jarang and tak tahu nak manage kewangan masing2.
Ada yang terus nak buat rumah perabeskan semua duit pencen tanpa memikirkan masa akan datang.
Ada yang terus melancong, shopping, ialah duit pencen sekali dapat kemain boleh dikatakan banyak jugalah 6 angka gitu.
Everything nak.

Jadi, dekat sini, syam akan ajar serba sedikit cara nak divide and calculation yang tepat untuk mereka yang lepas bersara and manage kewangan masing2.
Uolls yang baca, mereka yang masih bekerja atau yang berniaga juga boleh try amalkan.
Inshaallah lebih stable nanti..

KONSEP 6 JARS

Ramai yang dapat gaji, terus bayar hutang, shopping and tak ramai dapat kesedaran untuk menggandakan duit dengan lebih cepat and selamat.

Jadi, gunakan konsep 6 jars setiap bulan.
WAJIB DISIPLIN dan JANGAN MENGELAT!

JAR 1
10% dari duit bulanan yang ada simpan ke JAR 1.
Tabung Simpanan tanpa Melibatkan Bank.
Yela. Kalau melibatkan bank asyik nak korek2 je kan..

Contohnya:
Simpanan berhibbah (any insurans)
Simpanan berganda di Unit Trust (RHBAM, PublicMutual,CWA)
Sistem Letchat (Apps Letchat Messenger)
Saham (Bitcoin dan sebagainya)
Mana2 Investment di malaysia yang Tidak Melibatkan Bank

JAR 2
55% duit bulanan untuk JAR 2.
Liability bulanan kita tanggung.
Kalau isteri kira asing and suami kena kira asing.
Kalau nak combine nanti pening kepala pula.
So, ini termasuklah bayar hutang, bil bulanan, komitmen bulanan, bayar duit persekolahan anak, belanja bulanan, simpanan untuk anak2 termasuk sekali di sini.
Belanja barang dapur guna duit sini ok.

JAR 3
10% untuk JAR 3.
WAJIB letak!
Simpanan Jangka Masa Panjang.
Apa yang kita nak capai dalam masa 5 ke 10 tahun akan datang.
nak renovate rumah, nak beli rumah, nak beli tanah, upgrade kereta, tambah kereta, beli motor baru, nak belikan family kereta or rumah baru. Semua melibatkan asset kena simpan dekat tabung sini.
Simpan je ok. Konsisten setiap bulan.

JAR 4
10% simpan dalam JAR 4.
Untuk Personal Education.
Yela, simpan je. Akan datang tiba2 nak belajar buat kek ke, nak belajar buat something ke, belajar fb ads ke, nak korek celah mana.
Ilmu banyak yang tak ada FREE sekarang ni.
Semua costly and makin mahal.
Jadi, simpan jela untuk hari mendatang, nanti boleh buat tabung kecemasan ke nanti.
If tak gunakan, mana tahu kan.

JAR 5
10% gunakan untuk JAR 5.
Tabung khas untuk REWARD diri and family.
Nak travel ke mana2 ke, guna je duit ni, bercuti ke, nak beli handbag baru, nak beli handphone ke.
Boleh guna tabung ini ok.
Jangan ngelat ambil dari tabung lain.
Kalau tak cukup boleh start from now cara2 ni.

JAR 6
5% untuk JAR 6.
Untuk zakat dan sedekah.
Ramai yang terlepas pandang akan ni.
Makin banyak kita keluar untuk orang lain, bersedekah, makin banyak rezeki kita.
Jangan kedekut dan tamak ok.
Sebab rezeki Allah, bila-bila masa Allah boleh tarik.
Jadi, konsisten la buat.
Kalau tak cukup tabung lain boleh kurangkan percentage dekat tabung sini atau mana2 tabung lain. Yang pasti konsisten.
Buat la banyak account bank untuk senang nak divide.

Tuan2 dan puan2..
Sebelum buat sesuatu, better kita belajar bab pengurusan kewangan.
Mungkin kita teror bab dalam office yang bertahun kita biasa kerja, tapi pengurusan kewangan lepas pencen kita tak berapa pakar.
Mungkin duit kita banyak tapi tak semestinya kita da tak perlu belajar manage kewangan.
Kita lagi kena pandai manage kewangan kita.
Lagi2 after pencen, after da tak bekerja. And nak letak mana jika nak gandakan duit.

Suggestion my dad la.
Ayah syam melabur dekat 5 tempat.
Yes. Kita kena letak banyak tempat investment.
Tak kesah2 sikit2 pon.
As back up.
Memang kena letak tempat investment banyak.

1. Unit Trust RHBAM
Letak dalam RM50k lepas tu tunggu beranak 5 tahun dapat la around RM90,000 profit.

2. Letchat Messenger
Try pakej RM40,000 dalam masa lebih kurang 1 tahun 11 bulan da boleh dapat dalam RM101,920.
Boleh cashkan ke bank every Isnin tiap minggu.
Yang ni best. Sebulan ayah dapat cashkan RM4,480.
Masyukk!
Ada banyak akaun pakej RM40,000 lagi banyak dapat.
Pengsan!

3. Simapanan berhibbah dengan AIA.
Untuk umur 59 plan RM500,000 jangka masa bayar dalam 3-5 tahun je.
Setahun bayar dalam RM40,000.

4. Tabung haji
Of course ini WAJIB ada kan dan ayah memang tak pernah usik.

5. Saham (TNB, Mi1, BitCoin, lain2)
Banyak la ayah try masuk saham. Ayah rajin belajar bab saham. Kena pandai tengok. Belajar je dengan orang chinese yang hat suka melabur atau bos2. They all da biasa mesti pandai tengok company mana. Takpon bole download Bloomberg. Untuk tahu currency terkini di Malaysia.
Kena belajar untuk guna kalau tak pening and takut muntah hijau nanti heheh tu kalau tak biasa bab saham la ok..

Syam ada la belajar sikit2 bab saham dengan ayah and kawan chinese syam.
memang kena belajar since syam into in bidang financial kan..

Ok lah.
Tuan2 puan2 nak dapatkan private financial consultant FREE direct je hubungi syam.
Inshaallah syam bagi informasi yang tepat and give consultation yang paling the best, friendly and senang dirunding.
Inshaallah.

Nur syamsina
013.647.2677
Your Private Financial Consultant

Terima kasih support me.
Semoga info yang sedikit ini memberi manfaat untuk semua.
Jom menuju ke stabilan ekonomi family bersama!

Mohon share dekat kenalan ye.. tq..
Sharing is caring..

with love,
syam

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads