Kes Melibatkan Arwah Zulfarhan Boleh dijadikan Iktibar untuk Semua

13:20:00


Gempar!
Pada 1 Jun 2017..
Kita digemparkan dengan berita kematian arwah Zulfarhan yang dipercayai diseksa oleh rakan-rakannya disebabkan hal yang boleh di bawa berbincang.
Arwah Zulfarhan merupakan pelajar UPNM dikatakan dituduh mencuri laptop.
Dikatakan arwah tidak mengaku,disebabkan itu rakan-rakannya sejumlah 36 orang telah menyeksa arwah dengan menggunakan steam iron.
Arwah meninggal dunia disebabkan 3rd burning skin seluruh badannya beberapa hari kemudian.

MasyaAllah!
Memang tersangat lah kejam!
Bulan yang mulia ni, syam terdengar 3 kes jenayah buli sehingga membawa maut!
Semuanya terdiri di kalangan remaja.
Apa nak jadi dengan anak2 muda masa kini?
Adakah didikan moral tidak mencukupi?
Apa yang menyebabkan mereka sanggup bertindak demikian?

RENTETAN KEJADIAN


13 Mei : Mangsa dipukul buat kali pertama.

20 Mei : Mangsa tidak mengaku bersalah dan dipukul dengan getah paip, penyangkut baju, tali pinggang dan seterika wap oleh seramai 20-30 pelajar.

27 Mei : Mangsa dibawa ke klinik swasta di Bandar Baru bangi dalam keadaan lemah.

31 Mei : Mangsa dihantar oleh dua suspek utama ke kondominium di Bangi untuk berehat.

1 Jun : Mangsa meninggal dunia pada 9.10 malam dan dibawa ke Hospital Serdang menaiki ambulanss sebelum disahkan kematiannya.

RUMUSAN MENGENAI KEJADIAN

1. Ini kes buli yang kejam melibatkan pelajar sehingga membawa kematian.
Yang paling tragis, mangsa diseksa dengan iron steam.
Memang tak dapat dibayangkan keperitan yang dirasai mangsa.
Dan kenapa mereka begitu kejam sehingga nak merahsiakan perkara ini?
Sedangkan mangsa dalam kesakitan an mereka melengah2 kan keadaan.
Allahu akhbar!

Bayangkan arwah dipegang tangan and kaki, confirm2 la kena tekup mulut supaya tidak menjerit, dan badannya ditekap dengan iron steam.
Bukan sedikit tapi almost 80% seluruh badannya ditekap dengan iron steam.

Syam yang terkena iron sikit pon da nak nangis. terkena minyak panas sikit pon da menggigil tangan..
MasyaAllah.
Tersangat kejam..!

2. Suspek yang memukul mangsa, persoalannya, di mana perikemanusiaan dan adakah mereka tidak berfikir akibat daripada perbuatan mereka?

3. Kebangangan apakah sehingga semua rakannya seranai 20-30 orang itu pergi pukul beramai2. Tidak adakah salah seorang yang tolong menghalang atau redakan situasi.?

4. Mana kewarasan akal, kebijaksanaan diri dan sifat bertanggungjawab masing2.
Jika ada berlaku kehilangan, kenapa tiada yang buat report kepada pentadbiran universiti.
Adakah mereka cukup bijak untuk menangani sendiri sehingga menyebabkan kematian ini?
Atau.. mereka memang dididik untuk menahan emosi dan semangats etia kawan.

5. Mereka tidak fikirkah perasaan ibubapa mangsa? Dan juga tidak fikirkah perasaan ibubapa sendiri kesan daripada tindakan mereka sendiri?
Adakah iman sudah hilang!
Berdendam, iri hati dan penuh kebencian yang dipendam?

6. Disebabkan sifat amarah, emosi yang tak dapat dibendung, tidak ada jawapan penyelesaian lain dan tidak boleh berfikir secara rasional kerana tidak menyiasat dengan secara terperinci.. Satu nyawa telah tergadai. dan suspek utama juga bakal tergadai nyawa.
Bukankah sia-sia saja semuanya?

7. Kenapa tiada sesiapa yang bangkit ketika kejadian ini berlaku?
Bila da ada kematian, barulah segalanya terungkit.
Adakah perlu kejadian kematian untuk yang lain buka mulut.. especially gejala buli!

MORAL OF THE STORY

BERFIKIR DAHULU SEBELUM BERTINDAK.
Selalu berpegang dengan prinsip ini.
Jika sendiri tidak boleh kawal emosi amarah, kena selalu ingat Allah jika tidak boleh juga ingatlah keduaibubapa.
Istighfar banyak2.
Fikir apa akibat yang akan terjadi jika berbuat kejahatan.

BERBINCANG DENGAN CARA BAIK.
Pastikan ada sorang guru/senior/mentor/pihak yang dipercayai/yang arif ada bersama semasa sesi perbincangan. Kalau panggil rakan sebaya, jadilah begininya.
Penuh dengan emosi. End up kaki tangan semua naik dan jika tak terkawal jadila kematian.
Nauzubillah.

SIFAT TANGGUNGJAWAB MESTI ADA.
Tak kiralah kawan baik ke, musuh ke, strangers ke.
Benda jahat kita canggah, benda baik kita ikut.

TEGAKKAN KEBENARAN.
Yes. Da tahu salah they all, apa salahnya bawa mangsa pergi ke hospital cepat2.
Kenapa perlu berselindung?
Takut ye?
Jika mangsa salah sekalipon, kita takde berhak nak menyeksa menyentuh arwah.
This is not the right way!
Nak tunjuk hero ke apa?
End up ditali gantung.
You all fikir worth it tak life?

HAPUSKAN BUDAYA RAGGING BULI MEMBULI
Jika budaya ini tidak dibanteras bersama. 
Kejadian seperti ini mungkin akan terjadi lagi.
Kalau bukan dikalangan kita, mana tahu dikalangan anak2 kita, adik bradik kita.
Ya Allah!
Please stop buli!
Kepuasan apakah itu nak buli orang!
Dapat duit berjuta-juta ke?
Langsung tak ada benefit!
Nak puaskan hati n sedapkan hati atau jeles?
Nampak sangat iman rendah, hati busuk, sikap tak berapa nak molek (boleh la sama dengan setan).

IBUBAPA FAMILY JUGA AMBIL PERANAN PENTING

Walaupun anak2 sudah besar, tapi tak semestinya ibubapa kena lepas tangan dan tak ambil tahu langsung.
Lepas kes ini, semoga ibubapa luar sana agar sama2 beringat dan mengingati anak2.
Sering pantau aktiviti anak2 walaupun jauh.

Itu saja lah syam boleh rumuskan.
Jika uolls semua nak share pendapat, idea, ketidakpuasan hati, rumusan masing2 bolehlah tulis di ruangan komen di bawah.

Semoga mereka yang terlibat dalam kes ini dapat hukuman yang setimpal.

JUSTICE FOR ZULFARHAN!

Al-Fatihah..

with love,
syam

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads