PRS atau Skim Persaraan Pencen Swasta Malaysia Lebih Menguntungkan!

10:43:00


Apa itu Skim PRS atau Skim Persaraan Pencen Swasta Malaysia?



PRS telah diperkenalkan oleh kerajaan untuk bantu warga pekerja sektor swasta/bekerja sendiri supaya kebajikan mereka lebih terjaga dan dapat menambah tabungan pencen dengan lebih tinggi dari nilai asal.

PRS berbeza sekali dengan E#F. E#F adalah wajib yang di tolak bulan2 ikut nilai gaji masing2.
Tapi, PRS adalah pilihan di mana tiada had minimum or maksimum dengan penuh flexibility.

Actually, PRS merupakan sebuah skim pelaburan jangkamasa panjang yang ditubuhkan untuk menambah simpanan dana persaraan.

Skim PRS ni ditubhkan untuk memberi pilihan bagi skim yang sedia ada untuk seluruh rakyat Malaysia,
sama ada bekerja atau bekerja sendiri,
secara sukarela untuk menambah dana persaraan mereka di bawah skim yang berstruktur dan dikawal selia.

Terdapat pelbagai dana persaraan yang disediakan under PRS mengikut keperluan persaraan, matlamat kewangan dan toleransi risiko mereka sendiri.

Apakah tujuan dana PRS ?

Untuk memberikan pulangan jangka masa panjang untuk ahli-ahli menerusi satu kerangka yang dikawal selia.

Semua aset detiap PRS diasingkan daripada Penyedia PRS dan ditempatkan di bawah pegangan amanah yang dikendalikan oleh Pemegang Amanah Skim Bebas.

Persamaan PRS dengan E#F ditubuhkan adalah bertujuan untuk menolong individu membina aset dan kewangan pada hari persaraan mereka.

Perbezaan PRS dan E#F


Kenapa perlu pilih PRS ?

Pilihan bijak jika memilih skim PRS sebagai plan pencen as a back up financial for your future.

Jauh lebih banyak and berganda wang yang anda akan dapat berbanding di E#F yang sering dikeluarkan untuk kegunaan peribadi seperti bayar loan kereta/rumah, renovate rumah, beli motor, PTPTN dan sebagainya.

Sedar tak sedar semua wang simpanan jadi kering.
Tinggallah akaun 1 yang tidak pasti cukup atau tidak untuk hari tua anda.

Skim PRS merupakan teknik pelaburan.
Iaitu gandakan wang simpanan yang sedia ada.

Contohnya,
Anda nak gandakan duit anda dari RM50,000 menjadi RM100,000.
Kalau plan E#F ni makan masa berbelas tahun selalunya.

Tapi, dengan sistem PRS ni.. Tak sampai 10 tahun anda da boleh gandakan wang simpanan anda dengan cepat.
Ada teknik kiraanya.
Confirm, anda akan terkejut dengan jumlahnya!!!

Contoh kiraan :

Situasi A

Afia menyimpan bulanan RM100 so total setahun ada RM1000. Makanya kerajaan bagi extra free intensif bernilai RM1000 onthespot, jadi jumlah dalam akaun RM2000.

Andai kata, Afia tidak konsisten mencarum dalam akaun untuk sekian lama (atas hal2 peribadi). Apabila Afia berumur 55 tahun, iaitu masa pencen, Afia terkejut apabila menyemak akaun PRS yang telah lama dilupakan selama 25 tahun tu.

Dalam akaun PRS Afia ada dalam lebih dari RM50,000 !!!

-Dinasihatkan jangan buat begini ye..

Situasi B

RM1000 simpan setahun + FREE RM1000 untuk setahun pertama + Bulanan RM100

Afia konsisten mencarum setiap bulanan RM100.
Apabila Afia menyemak akaun PRS pada umur 55 tahun.

Dalam akaun PRS Afia da jadi dalam RM320,000 !!!

WOW!!!!

Memang menguntungkan!

Adik2 kakak2 abang2 yang berumur 20-30 tahun bolehlah mohon sekarang ye plan intensif pencen yang disediakan kerajaan ni.

FREE promosi RM1000 extra tu valid sehingga 2018 sahaja!
Untuk galakkan remaja muda2 untuk menyimpan dan buat backup untuk hari tua.

PRS memang flexible sangat!
Ada duit boleh carum, tak ada tak apa.

Contoh :
Bulan ni bayar RM100. bulan depan ada duit lebih sikit nak carum dalam RM500. Lepas tu tak ada duit 3 bulan so tak dapat carum. Pon boleh. Tapi, tak digalakkan la ok!

🔺 Kiraan di atas jangkaan rate 15%.. 😍

Penyedia PRS

💜 RHB Investment Management Sdn Bhd
💜 Public Mutual Bhd
💜 Manulife Unit Trust Bhd
💜 ING Funds Bhd
💜 Hwang-Investment Management Berhad
💜 CIMB-Principle Asset Mangement Bhd
💜 American International Assurance Bhd
💜 AmInvestment Management Sdn Bhd

Apakah Manfaat PRS ?

Sama seperti E#F,
pelepasan cukai pasti ada cuma PRS dikenakan maksima sebanyak RM3,000 sahaja untuk 10 tahun berbanding E#F RM6,000.

Jika anda ahli PRS,
anda telah jimat pelepasan cukai sebanyak RM780 setahun!

Dan, yang pasti, keuntungan lebih jauh berganda daripada E#F!

Bagaimana pengeluaran di PRS ?

Sama seperti E#F juga,
simpanan dibahagikan 2 akaun. Akaun A dan B.
70% masuk dalam akaun A dan 30% akaun B.

Keseluruhan simpanan dalam PRS ni boleh digunakan pada umur 55 tahun (persaraan/pencen)., kematian atau penghijrahan.

Pengeluaran separa sebelum umur 55 tahun dibenarkan tapi hanya dari akaun B sahaja dan hanya boleh sekali setahun sahaja.
Pengeluaran separa ini akan dikenakan cukai 8% (untuk dorongan supaya tidak digunakan kerap sebelum pencen)
Sistem cukai ni di dalam E#F tidak dikenakan.

Bagaimana nak jadi ahli ?

Pilih penyedia PRS anda.
Pilih jumlah dana yang anda nak carum (sama ada bulanan atau lumpsum setahun terus terpulang).
Jumpa agent peribadi anda daripada mana2 penyedia PRS atau download sendiri borang PPA dari laman web PPA.

Nak senang daftar???

contact saja SYAM

Semua borang syam ada termasuk borang PPA ni.
Untuk personal service whatsapp je syam ok.
Syam dari penyedia PRS by RHB Investment Management Sdn Bhd

Apakah Benefit Majikan atas Sumbangan Sukarela PRS yang dibuat untuk pekerja?

Benefit utama untuk majikan adalah
mereka boleh memberi insentif tambahan (ex: ansuran perubatan) 
untuk mengekalkan pekerja sedia ada dan juga 
untuk menarik minat pekerja baru dengan menawarkan sumbangan persaraan yang banyak.

Selain daripada itu,
majikan juga akan mendapat pengecualian cukai sehingga 19% !!! wow!!! (dikira dari gaji asas setahun milik pekerja).

Apakah Pilihan Dana PRS ?

Terpulang pada anda untuk  memilih atau tidak memilih  dan mencarum ke dalam pilihan dana yang ditetapkan berdasarkan umur.
Setiap Penyedia PRS mesti tetapkan 3 dana teras yang ditetapkan.


Boleh juga pilih mana-mana dana teras walaupun bukan dalam kumpulan umur anda.
All flexible!
Even pekerja kerajaan juga tidak lepaskan peluang ini.
Masing2 merebut menambah plan pencen masing2 ikut kemampuan.

Untuk penyedia PRS seperti kami di RHB Investment Management Sdn Bhd,
ada 7 dana bukan teras seperti Penyedia PRS lain.
Anda boleh melabur mengikut peruntukan dan kelas aset masing2.

Dialu2kan juga untuk pekerja sektor kerajaan ye dan juga majikan2 and VVIP!

NAK OPEN AKAUN PRS? DAFTAR SEKARANG!!!

WHATSAPP SYAM
013.647.2677

SHARING IS CARING!
JOM MANFAATKAN ILMU KEWANGAN.
INSHAALLAH MENJAMIN KEWANGAN YANG STABLE IN FUTURE!

with love,
syam

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads