Cara Buat Pisang Tanduk Goreng Crispy Mudah Rangup dan Sedap : Dapur Mama Afia

03:26:00


Hujan petang2 sedapnyer la kalau dapat makan pisang tanduk goreng rangup.
Lagi sedap dapat cicah dengan gula takpon sambal kicap kebabom.!
Melting betul!

So, today mama afia nak share cara buat pisang tanduk goreng.
Alaa simple je.
Syam buat ni pon tak perlu barang pelik2.
Semua ada dekat rumah memasing.
And for anak2 yang baru belajar nak buat boleh la try.

Bahan2 yang diperlukan..

Main dia of course la pisang tanduk..
Potong serong ok.
Nak potong bentuk lain pon ikut la.
Takmo la tebal sangat..

Untuk makan 3 orang cukupla 2 ketui jerr...






1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan air (ikut jumlah)
sedikit garam n kunyit (amek la dalam secubit dua ke ikut citarasa memasing)

Masukkan semua bahan tu kecuali pisang..
Gaul sampai sebati.
Tak ada terlalu berketui and cair sangat.

Jadi macam ni pon ok..


Haa lepas tuh panaskan api di kuali.
Biar kasi panas betui2 naa..


Masukkan pisang kasi terendam macam badak sumbu berendam. Haa gitu..
Tapi pastikan salutan dekat pisang adalah nipis.
Kalau tebai sangat tak best and tak rangup nanti..

So, api da masak goreng la sampai warna kuning keemasan hitam sikit nampak rangup..


Cantik tak warnanya..


Tadaa.. Da siap gambar close up.
Terliurk tak?


Boleh cicah sambal kicap pedas manis gitu.
Uhhh melting!

Hat siapa tak pandai buat sambal kicap ni.
Senang jerr..

Kicap 1 bekas, cili padi (ikut tahap kepedasan korang nak, syam amek 3 ketui jer cili api pendek).
Gula 1 sudu..
Gaul rata.. Fuhh!!!


Bole juga makan dengan gula.
Afia kemain suka sangat.
Marvellous! Sampai jilat jari.. 


Ok, da baca share je k.
Sharing is caring.

Mohon komen kalau ada pendapat.
Kalau tak puas hati boleh cari syam..

013.647.2677

with love,
syam

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads