Beberapa Perbezaan antara Ibu Bapa Biasa dengan Ibu Bapa yang Bijak

02:43:00


Assalamualaikum.

Adakah uolls mommy daddy tergolong daripada The Average Parent or Wise Parent?
Dengan perbezaan ini, uolls boleh fikir and tentukan sendiri.
Ramai yang tak perasan benda simple ni in parenting.
Sometimes ada yang menjadi kebiasaan tapi sebenarnya cara tersebut adalah salah.
Betulkan yang biasa, biasakan yang betul!
Semoga memberi manfaat sedikit sebanyak untuk mereka yang tengah mencari ilmu parenting..



The average parent :
Tries to be good.

A wise parent :
Tries to be natural and open.

Ramai mommy daddy yang cuba menjadi yang terbaik untuk own kids supaya dapat dijadikan contoh.
Tetapi,
cuba bersikap lebih natural, terbuka and cool,
kerana secara tidak langsung our kids akan lebih mudah mendekati mommy and daddy.

As example,
everything mommy daddy nak in perfect situation.
Contoh nak pi keluar jalan.
Your little girl tak nak pakai dress but uolls paksa untuk pakai dress konon nak nampak cantik and everything jaga untuk tak nampak comot.
Huhuhu
Kesian dekat your kids.


The average parent :
Says, "Don't do that!"

A wise parent :
Says, "Think about the consequences!"

Ramai yang akan memarahi the kids apabila ingin melarang mereka melakukan sesuatu.
Tetapi,
mommy daddy yang bijak akan melarang dan memberitahu kesan jika they all melakukan perkara tersebut.

As example,
"My dear, jangan main besi tu. Tajam sayang. Nanti tercucuk kena badan ke mata ke kan da luka. Nanti sakit."

Lama kelamaan dia akan faham laa..
Daripada terus melarang tanpa tahu apa sebabnya takut they all lagi memberotak lagi la sadis tau!


The average parent :
Always guard against problems.

A wise parent :
Sometimes allows a child to make a mistake.

Mommy daddy yang biasa akan melarang the kids daripada melakukan kesalahan, tetapi mommy daddy yang bijak akan membenarkan they all melakukan kesilapan supaya they all boleh belajar daripada kesilapan tersebut.

For example,
Macam aritu afia dok lompat2 atas kerusi bila balik kampung sebab kerusi atok empuk.
"Jangan main lompat2 atas kerusi nanti jatuh."
Sekali jatuh, menangis.

From that, afia da tak lompat2 atas kerusi da.
Siap larang cousin dia lompat atas kerusi..

Take a lesson.


The average parent :
Always uses someone else an example.

A wise parent :
Encourages children to be themselves.

Kebiasaannya, the kids dididik untuk mencontohi orang lain.
Tetapi,
sebagai mommy daddy yang bijak,
the kids itu seharusnya dididik dengan galakan untuk menjadi diri mereka sendiri.
Ini lebih bagus.
Untuk meningkatkan jati diri anak, supaya anak lebih kenal diri sendiri dan membantu untuk berjaya in future. So, tak adalah anak-anak rasa down terus.

For example,
"Biarkanlah anak pengetua tu dia dapat straight's A pon. Janji awak da buat yang terbaik. Awak lagi mahir bab main hoki tau. Proud of u my dear!"

Galakan yang mendorong macam ni beri semangat yang tinggi untuk anak lebih mengenali potensi diri dan berjaya.

Faham mommy daddy!


The average parent :
Provides the answers.

A wise parent :
Teaches them to search the answers.

The kids always diberikan jawapan daripada mommy daddy yang biasa.
Namun,
mommy daddy yang bijak akan mengajar the kids untuk mencari jawapannya.

For example,

Anak : "Mommy, kenapa mommy potong kuku?"
Mommy : "Awak rasa kenapa?"
Anak : "Sebab kuku tak lawa ke mommy?"
Mommy : Hampir betul. Tapi bukan jawapannya.."
Anak : "Sebab kuku panjang ye mommy!"
Mommy : Yes, betul! Kuku panjang nanti cepat kotor. Nanti susah nak makan. Lepas tu nanti sakit perut.Da susah kan."

Begitulah. Always bermain teka teki dengan anak2. Jawapan mesti jujur and jangan menipu tau!


The average parent :
Deals with the consequences of a problem.

A wise parent :
Deals with the source of the problem.

Mommy daddy yang biasa akan berhadapan dengan akibat daripada sesuatu masalah itu manakala mommy daddy yang bijak akan mengatasi sesuatu masalah itu melalui sumbernya.

For example,
Masalah nak anta anak sekolah certain day atas sebab mommy tertinggal bas nak pi kerja. Daddy ada meeting awal pagi. Anak tak ada sesiapa anta makanya anak tak pi sekolah la. Nak senang punya kerja. Anak tertinggal satu hari punya pelajaran dari kawannya.
Padahal boleh selesaikan, minta tumpang jiran tolong antakan ke, takpon upah la van sekolah ke.

Mommy daddy kena pandai manage once da ada anak.
Banyak benda kena fikir.
Senang, better fikir masalah yang bakal berlaku and try bincang cara solution bersama. When the problem coming, so da ready dengan answer.

Itu cara the best!


The average parent :
Spends all their time with the child, not leaving any for him or herself.

A wise parent :
Cares about him or herself and sets an example.

Ramai mommy daddy yang sering meluangkan semua waktu mereka bersama-sama dengan anak-anak sehingga mereka tiada masa untuk diri sendiri.
Tetapi,
mommy daddy yang bijak akan mengambil berat tentang diri sendiri dan menjadikan diri mereka sebagai contoh buat anak-anak.

For example,
dok melayan anak and berkepit dengan anak,
sampai sayang nak di tinggal2 kan sehinggalah tak ada masa and tak boleh nak uruskan masa sendiri.
Pinggan mangkuk tak terbasuh, baju tak terlipat.

Alahai.... Syam pernah jumpa sejenis mommy daddy macam ni.


The average parent :
Shows the child what they need to do.

A wise parent :
Shows the child why it's better to do it this way.

Anak-anak sering diajar untuk mengikut telunjuk mommy daddy kerana mommy daddy sahaja yang tahu keperluan anak-anak.
Ianya tepat.
Namun,
sebaiknya anak-anak itu dididik mengapa mereka perlu melakukan sesuatu dengan cara tertentu.

For example,
Nak makan.
Ajar anak guna pakai sudu.
Siap paksa lagi. Tak boleh pakai tangan nanti kotor.
So, anak tahu guna sudu je. Bila tak ada sudu, susah da nak makan.

So, kita ajar dia, makan pakai tangan.
Kalau makan pakai tangan kena basuh tangan dulu kalau tak kotor nanti sakit perut.
Lepas tu ajar makan pakai sudu juga, so kalau pakai sudu, senang kalau nak makan kat tempat tak ada basuh tangan ke.

Haa so anak2 faham la. So dia sendiri akan decide nak makan nanti macam mana.
Dekat rumah, dia nak makan pakai tangan sebelum tu dia akan minta basuhkan tangan.
Kalau dekat luar, dia da tahu da pakai sudu lebih senang.

Kita tunjuk cara, biar mereka je yang tentukan.
Tak semestinya apa kemahuan kita and apa yang kita nak mereka lakukan, mereka akan buat.
Mana tahu ada yang mereka tak selesa dengan cara yang kita nak tu.


Betulkan yang biasa,
Biasakan yang betul!

Corakkan anak-anak kita dengan cara yang betul dan terbaik!
Anak yang kecil ibarat kain putih yang bersih suci.
Mereka tak tahu apa-apa.
Maka, mommy daddy kena corakkan ikut warna yang terindah dan cara yang betul.

All the best!

Nak daftar aplikasi LETCHAT boleh direct contact syam naaa..

Mama Afia
013.647.2677

with love,
syam

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads