15 perkara yang perlu di buat jika sakit kepala yang amat!

02:21:00


Assalamualaikum and hye everyone!
Cuaca sekarang tak menentu.
Sekejap panas terik sekejap hujan lebat and then panas yang amat!
Oh no!
Maybe certain orang tak boleh adapt akan buatkan kepala jadi sakit sangat. The worst headache.

15 tips ni penting yang harus uolls lakukan jika sakit kepala sangat untuk kurangkan rasa sakit tu.
Maybe cara ni tak boleh nak curekan completely but it works untuk relief and bagi rasa lega especially yang sakit migrain tu.

Hopefully bermanfaat for them!


1. Drink water. Of course. Everyday, whatever cuaca sekeliling kita. Kena banyakkan minum air. Simple je tapi benda ni yang selalu orang susah lakukan and some of them yang lupa nak minum air. Many headaches are caused by dehydration.

2. Give a scalp massage to yourself. Bila sakit kepala, cepat2 la berurut. Siapa yang teror urut tu minta tolong depa urutkan kepala jap. Its the great remedy untuk pain release dengan cepat. Kena urut dekat occipital nerve (iaitu dekat belakang kepala bahagian bawah skull). Boleh relieve headache pain.
Inshaallah.

3. Picit kepala gunakan thumb and pointer finger. Inshaallah sekejap je da hilang pening sikit2 tu.
Gunakan jari kedua belah tangan.

4. Strech. Headaches ni kan often caused by muscle tension.
Kena buat ye simple neck streches ni.
Inshaallah berkesan cepat!

- neck range of motion
(gerakkan kepala ke atas ke bawah ke tepi arah bahu dengan tolakkan di bahagian dagu. You can feel the strech di bahagian neck)

- shoulder shrugs (shrug up, up and forward, up and back)

- neck isometrics (press palm into forehead and hold, press hand on each side of the head).

Buatlah strech ni a day for 20 minutes.
So da takde kena worst headache da. hehe


5. Eat watermelon.
If kita ni sejenis kurang minum air, bila sakit kepala sebenarnya it cause by dehydration.
So, makanlah buah tembikai. Yummy!Sebab tembikai ni merupakan water-rich foods yang membantu rehydrating your whole body.


6. Massage peppermint oil onto your temples, the back of your jaw and your forehead. 
Inshaallah itu cara paling segar and menyamankan. Sekaligus release your headache pain.

Kalau nak cari pepper mint yang melereasekan stress and pain boleh cari agent2 OilyRiffic ok!

7. Breath deeply.
Selalu kita bernafas biasa kan.
Perasan tak dulu time sekolah belajar time PJK before sukan kena breath deeply.
Itu salah satu cara nak strech pernafasan kita.
Dengan cara tu juga boleh kurangkan stress, injured and pain.
Deep breath akan membantu bandan untuk dalam keadaan relax dan tenang. 
It could ease some of the tension.
Trylah!


 8. Drink a cup of coffee.
Headaches are caused by the expanding of blood vessels.
The caffein dalam coffee sometimes membantu constricts these blood vessels, bringing them back to the normal size.
Nak coffee kurus yang sedap made from Robusta Coffee boleh lah try Min Kaffe.

9. Drink apple cider vinegar.
Boleh beli dekat kedai market semua ada jual da dalam packet.
Letak sekali lemon and honey sebagai penyedap rasa.
Its good for your health and release headaches pain.

10. Hold a pencil between your teeth but resist the urge to gnaw it.
Boleh regangkan 'smile' muscle, relaxing your jaw. Bila jaw kita da relax, so heasache pain akan hilang juga.
Nak senang, senyumlah bila kepala sakit. Inshaallah da tak sakit kepala da.


11. Drink ginger tea.
Halia ni sebenarnya adalah anti-inflammatory properties bole alleviate some pain.
Must try now!



12. Apply ice to your temples.
Letak je ais yang dibalut dalam kain.
And letak dekat tempat sakit.
Freeze tu boleh freese kan sekali headache pain.
Kalau ada icebag lagi bagus. Senang je.
Kalau boleh tahan kesejukan ais seketul tu terus jela letak directly.

13. Take a hot shower.
That is why syam tiap bulan wajibkan diri mandi kolam air panas.
Seriously memang best.


14. Eat something spicy.
Bila sakit kepala je mesti nak makan pepedas.
It helps your headache pain gone away dengan rasa kepedasan menusuk kalbu.
Dalam cili ni or cayenne sebenarnya ada capsicum atau capsicin mana boleh control over our pain perception.
Syam before ni pernah buat project innovative bertajuk, CHILLI CAN PREVENT BLOOD CLOTTING.
So CAPSICUM TU sebenarnya memang bagus untuk our BLOOD VESSELS.

15. Meditasi.
Siapa yang hat paling malas nak buat benda atas ni semua try la cara mudah ni. Before going to bed, duduk sebentar bermeditasi. Pastikan your kids or else takda ganggu uolls.
Focusing your attention away from the pain you're experiencing could work in distracting ypurself from headache until it goes away. You can be more relax and calm. Do it tonight ok!


Semoga info ni bermanfaat untuk semua. Mohon share ye.
Sharing is caring.

with love,
syam



You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads