Kenapa Ibu Bapa Cikgu yang paling Penting Buat Anak-anak? Ini sebab-sebabnya..!

06:57:00

Assalamualaikum.
Topik nak membebel kali ni ialah topik about anak2 yang masih tak boleh bercakap lagi tapi adakah dia lambat belajar atau sebaliknya?
Sebab topik ni lately ni hangat juga la orang dok perkatakan..


Anak da besar tapi masih tak boleh bercakap lai..
Ibu bapa mesti da risau and tertanya-tanya..
Adakah anak-anak dalam proses pembelajaran lagi?
Umur 3 tahun pon masih tak boleh bercakap lagi..

Jika bercakap sekalipun, butir pertuturannya tidak dapat difahami, kerana anak itu menggunakan 'bahasa'nya sendiri.
Kebiasaanya percakapan anak usia itu seperti kartun, yang mampu menggeletek hati dan menyenangkan bagi yang berkomunikasi dengannya.
Namun, tatkala datang angin tantrumnya, hanya mampu berSABAR la ye..
Setiap anak pasti ada moody dia tuh..hihihi.. layankan jela..

Namun,
tidak boleh bercakap tidak semestinya anak itu tidak belajar apa2..
Malah, ia lagi cekap belajar by melihat dan memerhati atau mendengar.
Siapa tahu kan?
Anak itu memerhati segala perilaku ibubapa dan orang sekeliling, 'merekodan' segalanya dalam otak mereka,
seterusnya menterjemah memori, melalui perilaku mereka berdasarkan peniruan.
Tindakan mereka lebih pantas dan cepat belajar dari percakapan.

Oleh itu, segala percakapan dan perlakuan ibu bapa perlulah ditonjolkan yang baik2 sahaja..
Kerana anak merupakan pemerhati dan perakam yang paling cepat belajar..
Terutama bila di rumah..
Cakaplah yang elok2 sahaja..
Ajar mereka benda2 harian yang baik2 saja.
Inshaallah..
Anak2 minda mereka masih fresh lagi.
Memang they all pelajar paling cepat belajar..
Anak2 ibarat kain putih.
Maka ibubapa hendaklah mencorakkannya dengan warna2 yang cantik, warna warni dan yang elok2 saja..

Contoh perilaku harian di rumah yang boleh kita tunjukkan supaya anak2 senang and mudah nak ikut sejak kecil lagi ialah..

πŸ’œπŸ’“ Jika mahu solat, tidak perlu solat sembunyi-sembunyi semata-mata tidak mahu kehadiran si kecil mengganggu solat.
Pertontonkan solat kepada mereka.
Ajak mereka solat sekali.. Biarpun anak2 tidak mengerti lagi tentang solat.
Pastikan lampin anak bersih.
Lama kelamaan pasti anak meniru perilaku dengan mulut terkumat kamit membaca bacaan ikut kita solat..

Afia selalu follow kalau kami semua solat.
Paling dia suka, duduk depan papa time solat..

πŸ’šπŸ’“ Mengajilah depan anak-anak.
Semestinya dengan mengaji akan berlaku perebutan al-Quran bersama mereka.
Sebaiknya sediakan buku lain untuk diberikan kepada mereka.

Alhamdulillah. Lepas ajar afia ambil wudhuk, ngaji sama2..
Memang berebut Quran.. Mama bagi dia pegang kejap and then bagi buku doa harian je..
Tak apa.. Biasakan dia.. Moga afia jadi anak solehah till Jannah!

πŸ’™πŸ’“ Pertontonkan bacaan doa sebelum selepas makan atau setiap kali melakukan apa2 cara..
Inshaallah anak2 akan tiru dan terbiasa..
Bila kata baca doa je.. automatic tangan angkat untuk baca doa..
Alhamdulillah..

Moga istiqamah ye nak..

πŸ’›πŸ’“ Minta tolong.
Kena selalu cakap minta tolong if nak mereka tolong buat something..

"Minta tolong kemaskan barang2 boleh?"
And kita pon kemas sekali.. Ajak dia kemas sekali.
Lama2 dia da terbiasa bila kita selalu cakap perkataan 'tolong' tu..

Trust me.. Ini yang apa syam buat..
Alhamdulillah. Afia mudah di didik..

Tapi ada masanya time dia moody..
So, ibu bapa kena faham and perhati mood dia ok..

πŸ’“πŸ’“KONSISTENπŸ’“πŸ’“
Buatlah aktiviti harian di rumah..
Basuh baju ajak sekali anak buat..
Basu pinggan, ajak sekali dia.. 
Sapu sampah, buang sampah..
Buat sama2..

Bila selalu ajak and buat sama2..
Maka terbiasalah dia..
Inshaallah..

Benda yang susah baginya..
If dilakukan hari2..
Maka terbiasalah..
Bila da biasa.. Inshaallah semuanya jadi SENANG!

OK SEKIAN SAJA TIPS DARI MAMA AFIA..

Ibu bapa jangan harapkan 100% pada teacher untuk melentur anak masing2..
Bayar ribu riban mana sekalipun,
the best teacher is their parents.

So, make sure, save your money.
Jangan da besar nanti, da lambat laa nak diketuk and diubah sikapnyer..
Anak2mudah terpengaruh sekarang ni.
Better jaga anak masing2 naaa...

Give all out you can do for your kids!
Give the best and be a good example in all their life!

Mohon share and viralkan jika tips ini memberi manfaat pada ibu bapa dan bakap ibu bapa luar sana..
Anything komen je..
or boleh juga whatsapp ok..

NUR SYAMSINA
013.647.2677

WITH LOVE,
SYAM

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads