Cara Penjagaan Rambut Panjang dari Gugur

10:19:00

"Ya Allah!!! Banyaknya la rambut gugur.! Macam mana nak hilangkan ni.. Macam2 syampu da try, macam2 da buat tapi still rambut banyak gugur.. Lama2 nanti mahu botak rambut kalau macam ni..!"

MasyaAllah.. Siapa yang ada alami masalah yang sama.?
Selalunya rambut gugur ni sebab rambut yang panjang, akar rambut kurang protein dan rambut yang di "iron or "perm"..
Ramai kaum2 wanita yang alami keguguran rambut yang amat sangat especially wanita yang berambut panjang dan baru lepas bersalin (yang breastfeeding baby)..

Macam syam, syam memang rimas tengok rambut berguguran merata seluruh rumah. Dekat atas bantal memang WAJIB, dalam bilik air tu memang CONFIRM ada, and seluruh pelosok rumah. 

Mesti ramai akak2 ladies2 mak cik2 yang berambut panjang yang tercari2 solution paling berkesan nak atasi rambut gugur ni kan..
Sama la kita..

So dekat sini, syam nak share sedikit  tips penjagaan rambut panjang dari gugur.

1. Pilih syampu yang ada kandungan PROTEIN tinggi. Penting untuk kuatkan akar rambut.

Haaa.. Ingat tubuh badan je kena bagi protein. Rambut pon penting ok. Ramai yang terlepas pandang akan ni.
Contoh syampu PROTEIN tinggi.. HEADnSHOULDERS, MARRINE ESSENCE BAMBOO SALT SHAMPOO dan sewaktu dengannya..

Syam pakai MARRINE ESSENCE SHAMPPOO ni kan, memang perubahan ketara.
Rambut da berkurangan da berterabur dekat lantai.
Dulu 1 hari 3 kali sapu rambut gugur.
Lepas pakai syampu ME ni, mahu 2 kali sapu lantai tau..!
Siapa yang pernah datang rumah syam, memang penuh dalam bilik air dengan botol2 syampu ME ni.
Da jumpa syampu yang boleh reducekan almost 70% rambut gugur, why not nak tukar lain kan?


2. Gunakan PERAPI syampu sekali..Bagi kekalkan kelembapan rambut dan kuatkan akar.

Selalunya syam gunakan DOVE. Perapi terbaik! Tak terlalu strong. Sesuai untuk yang kurang protein, kelembapan rambut tak terlalu tinggi, Tak kesahlah apa2 brand..Janji ianya adalah CONDITIONER/PERAPI.


Nak tahu cara pakai perapi.

3. Jangan kerap syampu rambut. Syampu 3 kali seminggu.

Ini untuk beri peluang rambut supaya rehat/release ketegangan rambut.
Haaa jangan main2.
Rambut pon nak kena rehat juga. Stress nanti lagi banyak rambut gugur.

4. Jangan kerap ikat rambut dan sikat rambut.

Perasan tak, setiap kali nak leraikan getah rambut, mesti lagi banyak rambut yang berguguran.
Pilih getah rambut yang lembut untuk ikat. Bukan apa, senang nak buka nanti (reduce fall hair).



5. Gosok kaki rambut dengan limau nipis/ limau kasturi/ lidah buaya.

Inilah baja sebenar untuk akar rambut...!
Selain itu, bahan natural lagi menguatkan akar umbi rambut untuk lebih kuat.

Haaa itu saja!
Lepas ni, siapa yang amalkan tips penjagaan rambut panjang ni, InshaAlla.. Rambut da tak banyak da berguguran.
Lepas ni, takmo stress2 lagi nak sapu lantai tiap masa ok.

Kakak2 adik2 abang2 yang ada tips lebih, boleh komen di bawah..
Da baca, readers semua rasa post ni bermanfaat, bolehlah share ok!
Sharing is caring!

Nak beli MARRINE ESSENCE SYAMPU boleh direct contact ni..

013.647.2677

Akhir kata,

Jagalah Mahkota Penting Diri.
Kerana Mahkotamu Begitu Berharga.

with love,
SYAM

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads