Strategi Melunaskan Hutang

09:32:00

Siapa yang ada hutang?
Angkat tangan... heheh...
Kebanyakan mesti semua ada hutang kan.
Lagi fikir lagi serabut kepala and makin buntu..

Alangkah indahnya hidup bila hutang-hutang tersebut dapat dilunaskan semasa kita hidup lagi dan lagi bagus dalam masa yang singkat dapat lunaskan hutang..
Lately ni, banyak terdengar keluh kesah hutang2 yang merunsingkan fikiran masing2..
Hidup jadi huru-hara dan tak tenang bila ada hutang.
Betul tak?

MasyaAllah..
Nikmat hidup tanpa hutang ibarat terbang di atas awan berkicauan tau!
Bebasnyer hidup!
Itu juga nikmat yang paling manis.
Inshaallah. Semoga perkongsian yang sedikit ini boleh memberi manfaat dan idea untuk mereka yang buntu..
INGAT! JANGAN SESEKALI GALI LUBANG TUTUP LUBANG YE!
Buat hutang lain untuk bayar hutang tu. Sangat menyeksakan hidup!

4 PRINSIP dan 7 STRATEGI ni semoga sama2 boleh lunaskan hutang.
Bila da hutang banyak, memang tak ada masa da nak berlengah, berelax.. Hanya kena usaha sampai dapat dan keluar dari comfort zone!

4 prinsip untuk bebas hutang

PRINSIP 1
Beli sesuatu secara tunai.
If jika tak mampu lagi. Bersabarlah dan terus menyimpan.
Jangan pandang orang lain ok!
Jiwa kena sado gitu.

PRINSIP 2
Hidup di bawah kemampuan masing2.
Jika pendapatan RM1,000 belanja pon kena cara RM1,000.
Jika pendapatan RM10,000 makanya belanjanya RM10,000.
Tak boleh lebih dari pendapatan.
Ini namanya hidup ikut kemampuan.
Iaitu umpama hidup berada di tebing 'gaung hutang' yang dalam.
Sangatlah bahaya!
Hidup di bawah kemampuan, tidak begitu.
Berbelanja ikutlah keperluan bukan kemahuan, barulah ada baki untuk di simpan!

PRINSIP 3
Mulakan tabiat menyimpan walaupun sedikit.
Lama2 jadi bukit.
Walaupun banyak hutang.
START MENYIMPAN AND DISIPLIN!
Jika rasa berat menyimpan setiap bulan, menabunglah setiap hari.
Mula menabung RM2 sehari, di hujung bulan dapat simpan RM60.
Bila sudah biasa menyimpan RM200 sehari pon da rasa biasa saja.
RM60 setiap sebulan, setahun da ada RM720.
Jika RM200 sehari, setahun dapat menyimpan RM72,000!
Jika sepuluh tahun?

Semua orang boleh menyimpan kerana ia bukan soal jumlah tetapi soal tabiat.
Tak konsisten and tak disiplin je.
Dan tabiat menyimpan adalah tabiat orang-orang yang berduit.

PRINSIP 4
Bina pendapatan kedua.
Tak minat meniaga macam manapon, WAJIB ada pendapatan kedua sebagai backup.
Even orang yang meniaga pon dia ada at least 2 bisnes as backup..

"Libatkan diri dalam bisnes, tapi bukan skim2 cepat kaya. Anggap gaji itu sebagai duit untuk hidup bulan2 dan bisnes sebagai sumber pendapatan untuk tambahkan simpanan.
Simpan hasil bisnes 100%.
Kalau nak guna pun, jangan lebih dari 50%.
Susah macam manapon jangan lebih dari tu.
Duit hasil bisnes memang 100% boleh cepat lunaskan hutang.
So, meniaga la bersungguh2. Bagi 100% komitmen pada bisnes juga selain kerja hakiki.
Kena pandai manage masa ok..
pakat dengan pasangan masing2 untuk bebas dari hutang."

7 STRATEGI MELUNASKAN HUTANG

1) Jangan tambah hutang lagi.
2) Langsaikan hutang yang interest paling tinggi dulu.
3) Buka dana 'full-settlement' hutang.
4)Gunakan duit durian runtuh seperti bonus untuk langsaikan hutang.(duit extra)
5) Simpan duit kenaikan gaji tahunan 100% ke dalam dana 'full-settlement' hutang.
6) Bila da selesai satu hutang, simpan ansuran bulanan seterusnya ke dalam dana 'full-settlement' hutang.
7) Bayar hutang secara automatik.

Yang pasti..
KENA DISIPLIN, BERUSAHA, BERSABAR dan BERDOA!

Syam bagi jaminan 100% memang boleh settlekan cepat if buat 4 prinsip dan 7 strategi ni ok!
Kalau tak nampak, WAJIB TULIS or TAMPAL DEKAT DINDING.

If not, memang alpa la.. Manusia kan mudah leka..
Semangat kena kuat and fokus ya!

Selamat bebas dari hutang untuk semua.
Semoga beri manfaat dan idea untuk hapuskan hutang masing2.
Jom start sekarang1

Nak tahu bonus hari2 tanpa menjual dan bukan scam boleh direct contact ok..
MALAYSIA. SINGAPORE. BRUNEI. INDONESIA. THAILAND.

NUR SYAMSINA
01110639385
nursyamsina90@gmail.com



Mohon share dan komen di bawah kalau ada strategi lain ok..
Ada peluang bisnes lain boleh juga share di komen..
Thanks sayang semua!

With love,
SYAM

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads