Permainan Waktu Petang2 Zaman 90-an

07:49:00

 Happy Holiday adik2..!!!
Adik2 buat apa je time cuti sekolah ni..?
Tengok TV je ke.. Lepak tengok Movie ke..
Or terperap kat bilik sambil berYouTube and berGame..

Haaa... Kebanyakan kak syam buat survey..
Semuanya buat aktiviti macam tu.
Zaman sekarang da lain..
Tak sama macam zaman akak2 dulu k..

Dulu.. balik sekolah je..
Takpon time cuti..
Kitorg tak ada gadget2 ni..
Dulu.. Daya imaginasi zaman akak semua tinggi2 belaka tau...!

Meh sini kita check sama2..
Mainaan apa yang selalu kitorang main time 90-an dulu..
Especially time cuti..

PERMAINAN ZAMAN 90an

Kalau adik2 nak tahu.. nilah mainan fevret akak time dulu2 tau.
Balik sekolah.. lempar beg baju semua..
Cepat2 keluar balik sebab nak main benda alah ni..
Ni namanya Lompat tali atau lompat getah..
Gigih sungguh nak buat tali getah ni..
Bersimpul2..
Kreatif tak kitorg dulu2..
Akak tak tahulah.. adik2 semua kenal ke tak mainan ni..
Tahu ke tak cara nak buat tali getah ni guna getah tempe..
Kalau tak tahu PM akak ye..
Akak ajar..
Seronok habis mainan ni dik..
Cubalah try!

Ni pon fevret akak and kakak2 akak..
Haa dulu kitorg main campur laki perempuan tau..
Haaa macam anak jantan je..
Tapi dulu tak kesah pon..
Fun dik oi main benda alah ni..!!!
Baling selipar..
Mencabar gak..
Tapi part kena baling dengan selipar tu rasa nak nangis..kikikiki..
Ni mainan time cuti..
Kena kumpul ramai2 main benda alah ni..Baru syok!
Adik tahu tak mainnya camne..
Adik kumpul la dalam 8 orang ke lepas tu cari akak k..
Akak ajar..hihihi
Tapi kena sado la.. takut kena baling selipar..
selipar hilang ntah ke mana.. mahu nangis balik ngadu kat mak ayah..
huhuhuhu...

Adik tahu tak apa nama mainan ni..
Haa dulu selalu gak main ni..
Kumpulkan satu taman laki perempuan lepas tu ramai2 main rounders ni..
Ya allah!
Pecah perut diknon!!!
Kelako tengok sorang2 dok nak tangkap bola and dok nak pukul bola..
Ada yang belum pukul lagi da lari habis satu padang.
Akak gelak guling2 je diknon..
Mainan ni seronok ramai2..
Sebab tu kitorg dulu2 rapat habis..laki perempuan..
Asal gado je.. ajak lawan main rounders..
Ok what?

Dulu dekat sekolah..
PJK je mesti ajak satu kelas dok main galah panjang ni..
Hahahaha.. mesti adik2 tertanya..
Mana galah nye kan..
Nampak macam main tinting je..
Akak pon nak explain susah diknon.
Yang pasti mainan ni seronok habis lebih seronok dari dok main game or tengok youtube..kikiki..
Running Man pon ada juga main galah panjang ni.
Kalau perasan episod berapa ntah..

Akak dulu dengan kawan2..
Time ada masa free je mesti nak main lompat tikus ni..
Da tak ada control ayu macam budak zaman sekarang.. Ops!
Kitorang dulu gamble and cool diknon..
Main macam orang jantan..
Kitorang pon takada sibuk bergosip bagai..
Tak ada cerita pasal makeup.
Semua hancus selekeh..
Tapi seronok dik.
FREEDOM!

Kalau tak ramai orang.. akak main tenteng je diknon..
Akak mesti keluar rumah keluarkan peluh dengan kawan2..
Tak ada perapkan diri kat rumah main game ke.. beryoutube ke.. beronline..

Korang ada tak dik hari2 aktiviti keluarkan peluh macam ni..
Jangan malas2 ye dik..
Penting untuk tubuh badan bertenaga setiap hari tau..
Sebab tu kitorang dulu sado2 belaka.. ehemm2...!

Main tok2 harimau.. atau jamuran katanya..
Haaa ni pon best wehh..
Kawan akak dok belakang tarik baju akak macam nak terkoyak je..
Kalau terkoyak pon kitorang tak ngadu kat mak ayah..
Kitorang jahit sendiri baju..
Sebab kitorang rasa main ni seronok.
Ada yang sampai tudung terbuka pon ada dik.
Tapi kitorang cool je.
Tak ada busuk hati dengki..
Semua tu sekejap je..
Main balik kitorang pon ok balik..

Rebut tiang ni kegilaan kitorang time rehat.
Kalau tak makan, kitorang akan main benda ni..
Siap cop tempat ok sebab tiang sekolah limited..
keikeikei..
Cikgu lalu pon kitorang cool je main ni..
Kitorang xpandai duduk diam tau time dulu2..
Duduk sambil gosip pake makwe ke.. main fon ke..
Dulu kitorang tak kesah..
Hentam kromo je..
Tu yang kitorang sado luar and dalam kot diknon..
Dekat sekolah adik2 ada main tak rebut tiang ni..
Jom main dengan akak nak tak..
Pinjam sekolah adik2 bole..

Zaman dulu2 belasah je mainan laki ke perempuan.. semua campur2..
Kitorang kan cool and gamble je..
Adik2 pernah tak main guli..
Ke sekarang da tak main guli2 da..
Buat hiasan akuarium je ke diknon..hehehe

Congkak

Kepung Rumah

Pemadam

Batu Seremban


Ceper/Penutup Botol

Ya allah dik!
Akak rindu sangat nak main mainan semua ni.
Nostalgia paling bermakna buat kami semua tau..
Inilah yang merapatkan hubungan kami semua..Dulu tak ada gado2..
Time kelas free ke.. sementara tunggu cikgu masuk..
Kitorang akan main benda2 semua ni..

Batu Seremban..
Seronok dik main batu ni.. before masuk kelas kitorang kutip sorang 5 ketul batu simpan dalam kocek..
Ada masa kitorang main..
Berdentum bunyi sebab dulu meja kayu keras tu..

Ceper/penutup botol
Yang ni akak teror..
Haa yang susah ke.. yang kena lompat ke..
Akak boleh score..
Mesti boleh jentik sampai kena..
haaa mesti ko tak faham kan diknon..
Sekarang da takda penutup botol nak collect..
Ni penutup botol besi k..
Macam da tak ada jual lagi je..
Penutup botol kicap tak best..
Rindu kot ceper ni..

Kepung Rumah..
Yang ni pon akak suka..
Boleh gado sebab berebut rumah..
Tapi gado sekejap je..
Main balik..
Rebut rumah atas kertas lagi best dik..
Tak terkesan di hati pon..
Must try ok!

Congkak..
Akak ingat dulu time sekolah.
Dalam geng kak..Akak yang kena bawa congkak.
Sebab akak je ada congkak yang boleh bukapasang..
Dulu bawa masuk dalam beg je congkak..
Cikgu nampak ni mahu kena rampas..
Banyak kali jugalah kena rampas..

Pemadam..
Adik2 tengok mainan ni mesti ingat macam orang bodoh kan..
Best apa main perang2 dengan pemadam.
Dulu nak beli lego tak mampu..
Ni je mainaan paling syok..
Tapi bila time nak guna pemdam mula lah terhegeh2 cari pemadam..
Siapamenang.. Pemadam tu milik dia..
Kalau banyak pemadam dia ada, makanya dialah juara mainan ni!!!
Korang ada tak macam ni diknon..

Haa syok habis dik zaman kitorang.
Akak tengok zaman adik macam tak berapa nak best..
Tapi tak apa..
Ikut peredaran zaman katanya..
Nanti try la main k..
Kompem ketagih!
Ajak ramai2..

Banyak sebenarnya mainan zaman 90an..
Akak share mana yang femes and selalu akak main dulu..



You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads