Aktiviti2 yang boleh buat selepas berpencen

05:40:00

Adakah anda atau ibubapa anda sudah bersedia untuk masuk ke alam pencen?


Kebanyakan mereka yang berpencen.. Most of the time akan fikir untuk berehat disebabkan maybe atas faktor2 kesihatan dan bermain dengan cucu masing2 and spend more time dengan family.

Actually, banyak kerja dan aktiviti2 yang boleh dilakukan selepas berpencen..
Ini adalah perkara2 yang selalu orang buat di masa kini..

1. Melancong

Kesibukan harian bekerja  sehingga tak sempat nak melancong dan debgab cuti yang limit buatkan certain of them tergendala untuk pergi melancong.
So, bila da pencen. Banyak sangat masa yang ada boleh di isi dengan melancong.
Ada yang melancong every month dalam tempoh yang lama.. Biasanya 5-10 hari..
Ada yang melancong dalam negara dan kebanyakan ambil kesempatan melancong ke luar negara seperti Italy, Istanbul, Beijing, Japan, Korea and Eropah.

Ada yang melancong dengan family. Bawa anak2 and cucu2 sekali dan ada yang berhoneymoon..
Terpulang pada bajet masing2..
Bila dengan melancong.. Segala penat lelah bekerja before ni akan hilang.
Akan terasa lega, lebih happy dan relax kan minda..


2. Meniaga

Kebanyakan mereka yang da berpencen, mereka akan cari backup income..
Ramai yang akan buka perniagaan sendiri..
Ada yang buka kedai sendiri.. Buka company sendiri..
Terpulang masing2..



Dan ada yang nak beranakkan duit savings masing2 untuk next generations and aset sendiri..
Contoh perniagaan yang boleh dilakukan mereka yang berpencen..

-kedai runcit.. tapi yang ni kena rajin jaga kedai atau upah orang jaga kedai.
-buka cafe atau restoran. ini juga perlu modal hangus yang besar. Dan take time untuk dapatkan balik duit modal. Kalau nak marketing yang murah.. Boleh direct call 01110639385..
-kedai dobi. Rasanya ni ada modal yang da ditetapkan. Kenapandai cari tempat yang strategik. Banyak persaingan juga kedai dobi sebab da banyak da..
-Meniaga networking. Yang ni kena pulun sekejap je.. rajin sekejap je.Lepas da stable.. Memang stay dekat rumah pon duit boleh beranak hari2..
Kena tengok la bisnes apa yang kena dengan jiwa, dengan keadaan diri, yang senang, mudah dan tak merugikan. Ikut kemampuan masing2..
Kalau macam ayah syam, dia start meniaga MYMI1.
Bayar bil saja boleh dapat bonus hari2.
Nak gandakan duit savings pon boleh dengan MYMi1.
Lagi syok dari bank, AHB dan ASB..
Boleh baca dekat entry dulu dekat SINI
INGAT! Jangan sampai tersalah pilih bisnes yang tak sesuaidengan kemampuan diri.
Bahaya! 
Nak risk rendah, tanpa modal hangus, tanpa jual barang.. Better MYMI1..
Boleh google dekat LPKPM ok..

Dan ada juga yang buat pelaburan dan beli saham..
Sekarang saham MYMI1 tengah naik. Better beli now and jual tahun 2018..
Boleh naik 10-50 kali ganda tau!
Sebab google company besar tu sendiri beli saham MYMi1..
Hebat tak?

3. Bercucuk Tanam/Menternak

For those yang ada laman rumah, taman, ladang or tanah, boleh usahakan tanah sebaik2 mungkin.
Mana tahu setiap titik peluh tu bernilai sama seperti emas..
Boleh tanam sayuran, buahan, ternak kambing, lembu, bela ayam, itik, burung puyuh..
Maca2 boleh buatbila ada tanah..
Kalau syam, syam buat projek fertigasi hidroponik syam sendiri..
Disebaban tak ada tanah, maka, tergendala dulu projek ni..

Mak merua adalah tanah luas belakang rumah.
Mak and ayah mertua syam tak boleh duduk diam. Ada je benda nak buat..
Selalu bercucuk tanam..
Mencangkul..
Macam2 buahan sayuran ada..
Best sangat bila balik kampung..
Tak rugi pon kalauberbudi pada tanah..
Boleh buat jual hasil tanaman tau..
Kalau ada greenhouse lagi bagus..
Takpon bengkel ke or garden.. Syoknya!


4. Households

Dekat rumah pon macam2 boleh buat..
Boleh ubah suai rumah sendiri, kemas rumah..
Hias rumah.. Design and decore rumah masing2..
Mak2 bolehla juga menjahit..
Ayah2 bolehlah bertukang..

Best sebenarnya.. Kena buat jadual harian nak buat apa.
Baru masa betul2 diisi dengan aktiviti berfaedah dan bermanfaat..
Seronok da buat macam2 aktiviti di rumah..
Boleh juga tolong jagakan cucu or bermain dengan cucu..


Janji.. Masa hari2 tidak buang begitu saja selain menonton movie or ceramah or video dengan family tersayang..
Certain orang ada yang suka luangkan masa dengan membaca..
Ilmu itu wajib tak kenal usia tau hehhe
Ada juga banyak habiskan masa dengan baca terjemahan al-quran..
Semoga bermanfaat and dapat pahala ibadah yang diamalakan..
Spend the quality time sebaiknya..
Itupon kena plan juga..

5. Outdoor activities


Macam2 boleh buat..
Kalau yang tak suka stay rumah 24 jam..
Boleh la melancong or bercucuk tanam..
Takpon.. boleh juga berjogging.. Bersenam..
Kalau tak mampu, boleh window shopping ke..
Hang out dengan kawan2 sambil sharing pengalaman masing2..
Kenapandai cari kawan yang ada minat and hobi yang sama..

Ada juga yang suka berkonvoi..
Berkelah laa.
Ziarah dan lawat2 teman..
Boleh plan dengan rakan2 juga.
Mesti meriah dan diri akan jadi lebih aktif, tak stress, more healthy dan not anti-sosial..

Ada yang belajar ilmu agama.. Hadiri kelas tafsir..
Ada juga spend time di rumah anak2 yatim dan orang miskin..
Itu juga salah satu faedah and kelengkapan untuk akhirat..
Semoga sama2 lebih rasa ketenangan..


Sharing is caring!
Bolehlah share dekat parents uolls yang da ready nak berpencen..
Adapendapat or idea boleh share dekat ruang komen.. Thanks!
Anything details tak faham and nak tahu about MYMI1 boleh contact syam..

nursyamsina90@gmail.com
fb : Nur Syamsina
013.647.2677

with love,
syam

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads