Tukang Ajar Marketing Online Murah : 6 Faktor yang menentukan Perniagaan Anda Gempak dan Berjaya!

12:35:00


Nowadays, ramai da mulakan perniagaan secara online..
Media sosial sekarang menjadi trend untuk majukan perniagaan.
Tapi...
Tak semua yang menjadi..

Kita tengok orang tu buat biz online macam gempak and rancak je..
Kita pon nak meniaga sama macam dia..
Tapi.. Tak jadi and tak dapat sama macam dia.
So, kita pon salahkan dia..

Sebenarnya, diri kita yang salah...
Bisnes ok je..
Apa2 bisnes ada untungnya.
Cuma cara, tak kena padanya and ada something yang sometimes kita terlepas pandang..
So, kenalah be prepared dengan faktor2 macam ni yea..

Kan best kalau ada yang boleh bantu kita and guide kita ke..
Ok la kan.. Lagi2 yang blur2 ni..
Kalau ada personal coaching yang murah ke.. free kee..
Bolehlah tunjuk ajar and mana tahu bisnes semakin rancak kan..

PERNIAGAAN UOLLS GEMPAK TAK?
HARI2 ADA SALES KE?
BASIC BISNES CUKUP KE?

Cuba lihat faktor2 yang boleh buatkan bisnes uolls gempak!

1. MODAL

Modal kena ada. Tak kisah la, modal kecik ke, besar ke.. Itu yang menentukan permulaan perjalanan bisnes uolls. And bisnes uolls akan jadi serious bisnes.. Tak ada lagi bisnes tanpa modal. Even yang dropship pon kena keluarkan duit untuk register ahli. So, kakak2 abang2 yang tengah cari bisnes tanpa modal, syam nasihatkan tak payah meniaga. Buang masa saja! Kalau nak meniaga juga, cari modal yang paling rendah ke.. Atau yang hanya keluarkan modal sekali saja..
Hati2 dengan bisnes yang perlukan modal besar.
Sebab faktor2 yang lain kena besar juga seiring dengan modal..


2. PRODUK

Sudah ada modal, sudah tentu ada produk.
Tak kesah la produk fizikal ke or produk maya.
Janji ianya produk.
If not, bisnes tu dikategori as scammer or money game..

Contoh bisnes produk fizikal:

Barang keperluan:
Meniaga produk kesihatan, kecantikan, barang keperluan rumah dan sebagainya..

Service:
Pembersihan rumah, service kereta, agent insurance, kedai makan dan banyak lagi..

Contoh bisnes produk maya:
Jual topup, sistem MYMI1, syarikat TELCO dan lain2..



3. ILMU



Yang ni tak ramai yang aware about ni..
Ilmu kena ada..
Contoh : bisnes kek, kena tahu ilmu buat kek dan cara jual kek..

Ilmu basic tentang produk itu memang cnfirm WAJIB and semua tahu..
Tapi, ilmu marketing dan strategi bisnes masing2 tu kena belajar.
If nak bisnes kekal lama,
WAJIB BELAJAR ILMU MARKETING. 
Sama ada ONLINE or OFFLINE.

If uolls belajar ilmu basic marketing pon, da boleh buatkan bisnes uolls makin rancak, gempak dan berjaya!
Sebab itu basic knowledge marketing plan tu kena ada..

Ada yang sanggup bayar ribu riban malah puluh ribu pon ada semata2 untuk belajar marketing booster and marketing strategy..
Kalau ada modal banyak, tak salah tapi kalau ada personal coaching yang murah why not kan.
Yang pasti basic kena mahir..
Memang boleh berjaya and bisnes inshaallah akan gempak!

Nak tak kalau dapat belajar basic marketing online gunakan platform facebook personal, page, run ads, instagram dan blog murah..
Kali ni memang murah sangat..!

PERSONACL COACHING MURAH (Basic Only)

Personal facebook - RM10
Facebook page and ads - RM20
Instagram - RM10
Blog - RM20

Package Combo = RM50 ONLY!

Murahkan!
Kalau tak ada basic nak tarik customer tengok kedai online kita, sia2 je kita selalu promote dekat online..
Kalau guna cara hardsell..
Contohnya macam ni,

"Nak clearkan stock, bagi murah2 je. Sila pm laju2"

"Siapa nak cantik, mai pakai produk akak ni haa. Confirm cantik, gebus gebas dan puas hati. PM akak cepat2 k"

Cara hardsell ni da tak boleh pakai zaman sekarang ni..
Yang ni orang zaman tahun 2013 boleh la pakai.
Tapi 2016 tak boleh guna hardsell sebab terlalu ramai peniaga online sekarang ni.
So, sebab itu kena tahu BASIC marketing zaman sekarang ni..

Tak semua yang bernasib baik, and rezeki hari2 ada sales.
If nak tahu BASIC marketing online by personal coaching yang murah, boleh direct contact ni ok..


Even dropships pon nak kena tahu BASIC..
Kalau tak, sebulan seketul dua je la yang cari kita.
Kalau bernasib baik and ada rezeki, alhamdulillah.
If nak kekal lama dalam bisnes, kena ada BASIC marketing ikut peredaran masa..

ONCE DA TAHU BASIC, INSHAALLAH BISNES JADI GEMPAK AND KITA DA TAHU DA NAK COME OUT DENGAN IDEA2 UNTUK NEXT MARKETING PLAN.
Ok la kan..
Kira paling murah ni..

Nak ilmu kena cari ok.
Tak ada yang datang bergolek sendiri..
Sebab tu kena cari bisnes yang ada mentor yang boleh guide.
Kalau tak ada mentor, cari mentor, sifu, cikgu bisnes masing2 yang boleh bagi personal coaching ikut kemampuan masing2 la ok..

4. KOMITMEN

Once uolls da memang nak meniaga, tak kesah la online ke offline ke..
Uolls da memang kena ada komitmen and komited dengan bisnes uolls buat.
Kalau da ada modal, produk, ilmu tapi tak komited. 
Sumpah! Rugi sangat and uolls akan ketinggalan and sampai satu tahap uolls stress and mula la salahkan bisnes pula.
JANGAN OK!

Once uolls da decide nak meniaga, da register..
Komitmen tu mesti ada.
Tak kira la uolls buat part time ke..
Full time ke..
Da kena belajar time management.
Tak boleh, harini terlalu busy, so kedai online tak buka harini.
No skip2 ok!
Nanti uols ketinggalan zaman and takut end up nangis di bucu katil..
Huhuhu..


Bisnes online adalah tanggungjawab sendiri..
Bukan family, leader ke, or rakan kongsi..
Bukan ok.
Sendiri kena runkan..

Semua orang ada masa sehari masa yang sama.
Sehari 24 jam.
Tak ada lebih.
Ada lawyer yang padat dengan schedule client, meniaga as partime tapi still maju.
Ada yang cikgu, meniaga partime and banyak nak kena handle sampai busy, still boleh berjaya lagi cepat dari yang fulltime.
Ada doktor yang for sure kemain busy dengan double shift and kurang tidur, tapi still boleh success in bisnes.
Semua tu da terbukti.
Just BUAT atau TAK.
Itu je..

Uolls kena usaha untuk cari jalan ikut ilmu yang uolls belajar.
jangan terlalu berharap dengan orang lain.
Or berharap leader tolong buatkan.
Uolls kena terpaksa jadi rajin and terpaksa konsisten hari2 buat dengan apa yang uolls da belajar.
If not, ada orang lain lagi lebih rajin, konsisten and fokus dengan bisnes uolls.
Sebab tu ada yang bisnes sama tapi ada yang berjaya and ada yang tidak.
That's all!

Maka, once u into in bisnes, uolls kena bagi full komitmen seperti mana uolls bagi komitmen dengan kerja hakiki uolls.
Its all about time management.
Kena buat jadual dan pandai manage.
Tak pandai manage hang pi la cari mentor ok..
Takpon upah orang untuk uruskan and kurangkan schedule uolls tu.
Habis cerita. Supaya uolls boleh fokus apa yg uolls nak buat.

KOMITED!

5. SEMANGAT KUAT

Kalau uolls tak ada semangat kuat, kena ribut taufan melanda confirm2 bisnes uolls lingkup!
Sebab tu, orang yang meniaga ni, HEBAT!
Semangat depa semua kuat and sado2 tau!
Lepas tu nak kena always maintain POSITIVE and redha je apepon yang berlaku.
Bukan senang gtau nak harungi semua tu!!!
Orang yang betul2 faham je akan faham.

Yes, dalam apepon pasti ada cabaran!
Kuat atau tidak je penentunya.
Semoga sama2 jadi makin kuat, makin bersabar dan redha.
InshaaAllah!

6. DOA & TAWAKKAL

Lepas da buat 1+2+3+4 maka yang terakhir. Wajiblah kita bertawakkal padaNya.
Yakinlah, rezeki Allah maha luas.
Even orang yang meniaga keropok lekor sebelah2 pon, ada rezeki masing2 yang Allah janjikan.
Hanya jangan berhenti buat and berdoa and mintalah pada Dia.
Sebab Dia Pemberi Rezeki.

Maka, yang Islam, kalau nak jadi KAYA, kenalah jaga yang MAHA KAYA!

KITA DA USAHA, SO KITA MINTA SUNGGUH2 DENGAN DIA.
REZEKI ORANG MENIAGA NI LUAS, PERCAYALAH ADA REZEKI UNTUK KITA.
LAMBAT OR CEPAT.

Rezeki ditentukan olehNya bukan oleh majikan, bos or manager.
Sebab tu ini juga faktor paling penting juga..
Solat dhuha da kena buat hari2.
Paling afdhal 4 rakaat dan ke atas.


Sebenarnya, 6 faktor ni memang BASIC untuk kita start meniaga.
Kalau tak cukup salah satu faktor, memang susah sikit or lambat nak BERJAYA!

Anyone nak belajar marketing online murah.
Boleh direct ke nombor ni untuk details ok.

013. 647. 2677


Don't give up!
Jumpa uolls di kemucak kejayaan!

with love
SYAM

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads