Hari Mentol eh Mental Sedunia 2016

02:35:00

AAAAaaaaaa..
Itulah yang bermain di fikiran kita pabila terdengar perkataan Mental...

Hari Mental Sedunia ....opppsss...
Hari Kesihatan Mental sedunia jatuh pada tanggal 10 Oktober setiap tahun..

Tema pada tahun ini pula ialah World Federation for Mental Health , Perseketuan Dunia untuk kesihatan mental.
Apakah faedahnya melalui sambutan kesihatan mental ni tiap-tiap tahun??
Well...semestinya sebab orang ramai tak perasan yang mereka ada masalah mental tanpa disedari.
Setiap tindakan dan perkara yang kita lalui setiap hari, ada efeknya terhadap kesihatan mental kita.
Stress, tekanan dengan keadaan sekiling, kerja, assignment, homework dan macam-macam boleh jadi penyebab sakit mental kalau tak dikawal dengan baik.

Jika jiwa selalu tenang dan pemikiran terkawal dengan baik, nescaya tahap kestabilan mental boleh dikawal.
So bagi yang Islam, selalu la pergi ke surau atau masjid & dekatkan diri dengan tuhan.. Sama juga dengan agama-agama lain, dengan berdoa jiwa kita boleh menjadi lebih tenang.

Selalu pandang ke langit..jangan selalu sangat pandang ke bawah kerana boleh membuatkan kita lagi kemurungan...Nak sedap lagi..play video kat bawah lepas tu pejam mata...hahahaha...




You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads