Keselamatan Paling Penting Di Dalam Rumah (Kebakaran)

10:00:00

Setiap selang dua hari ada kes kebakaran di Malaysia.

78 peratus dari kes tersebut datang dari RUMAH!!

Apakah punca setiap kebakaran ini?

Sebabnye kecuaian org dalam rumah ka sebab lain..

Betul la kata pepatah, api bagaikan musuh dalam selimut..dia diam2 tapi memBUNUH!

Cuba teka kat bahagian mane selalu ada kes kebakaran nih?

Dapur ke ruang tamu...

Mesti ramai yang jawab dapur.
Jawapanya SALAH.
Selalunye kebakaran bermula dekat RUANG TAMU atau dekat main DB disebabkan short circuit(pitar lintas kot in BM)!! - litar pintas

Sooo...selalu agak-agak lah..siang ke malam selalu jadinya kebakaran rumah?
Mesti la malam...kebanyakan kes kematian di rumah disebabkan kebakaran berlaku antara jam 11malam hingga 3 -4pagi.
Sebabnya usage electric yang tinggi time orang nak tido...
Bayangkan dalam rumah yang ada aircon dua tiga bilik, dengan kipas semua pasang laju time2 cuaca panas camni.
Lepas tu pulak tambah dengan setiap gajet2 canggih....dalam satu rumah ada 3-5 phone.
Tambah dengan TV, komputer, air pufier dan lain..mane tak overload satu rumah..

So bila rumah terbakar mula panik...nak keluar pun terketar ketar...
Kebanyakan pintu tertutup rapat bila tidur...so memang susah nak perasan bila ada kebakaran.

Sedar-sedar, api dah ada kat sebelah..memang da terlambat..
Ada satu kes ni, rumah besar kebakaran, bomba datang nak selamatkan tapi sudah tak dapat nak selamatkan sebabnya tuan rumah tak sempat ambil kunci gril.. grilnya pulak jenis yang power...anti cut...memang ke sudah tak dapat nak potong gril tu..so satu keluarga mati...
Saya bukan suruh pakai gril yang murah, tak.. 
kalo boleh lagi bagus kalau kita dapat ELAK kebakaran tu dari merebak..

So Macam mane nak elak..

Sekecil-kecil api senang lagi nak dipadamkan..

Kat luar selalu kita nampak benda alah ni.

Namanyer Fire Extinguisher or nama melayunya pemadam api.
Berapa ramai yang ada simpan benda ni kat rumah?
Kalo yang ada tu memang pelik sebab kebanyakan orang kat Malaysia ni memang jarang ada simpan ni dalam rumah...

So kalo ada simpan tu jangan letak kat dapur or ruang tamu, letak dekat dengan tempat kita tidur...

Sebab kalau terjaga api dah dekat a least boleh padamkan terus..

                                  So, tak kan lah api dah kat sebelah baru nak terjaga kan...

So kalau nak terjaga awal pasang lah Smoke Detector..
Setiap Smoke Detector ada bunyi yang sama,, so kalau tak tau bunyi die macam mane bole tengok dalam video kat bawah ni

Bunyinya semua lebih kurang...bezanya kuat dan perlahan jer...
Harga pun ikut kualiti.. boleh dapat dari RM20 hingga RM200.

So atleast kalau ada smoke detector ni, kita bole bole cegah kebakaran kecil sebelum jadi besar!!
Jangan pulak letak kat DAPUR. Kang setiap kali masak je detector ni bunyi, abes jiran panik.
So letak la antara tengah2 semua bilik, supaya semua boleh dengar.
Benda ni kena pasang kat siling.. lagi bagus dekat dengan Main DB sebab kalau shot circuit, Main DB yang akan terbakar dulu.
Kalo rumah dua tingkat kena pasang dua, satu kat atas dan satu lagi kat bawah...

So baik mencegah daripada tunggu benda da jadi baru nak cegah...
Ingat keluarga yang tersayang,, trauma kehilangan keluarga dalam kebakaran sangat menyakitkan..

Sekian dari saya...Wassalam

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads