Diari Mama Afia : Kenapa Pentingnya Kita Kena Banyakkan Spend Time ketika Anak Masih Kecil Lagi?

08:36:00


Lately ni ramai yang inbox syam and whatsapp syam about cara bagaimana nak anak behave and nak anak cepat belajar.. Since syam ada buat entry tips anak behave sejak kecil lagi.. Boleh baca DI SINI ..

Ada yang mommy2 yang tanya macam mana nak spend time banyak if they all semua berkerjaya?
Adakah anak still boleh rapat dan memahami parents?
Atau.. Parents can still memahami behaviour sebenar anak2 walaupun busy?
Bagaimana caranya?

Terus terang syam cakap. Syam bukan pakar bab parenting.
But, syam akan share through pengalaman syam mendidik afia and ilmu2 yang syam dapat dari ibu2 yang lain serta dari pakar psikologi kanak2..
Yes. Tak ramai yang aware untuk belajar psikologi anak2..
Itu juga penting untuk mendidik anak2 dengan menggunakan teknik psikologi.
Its fun for mommy to know more the true about your child.. hehe =D


The most important point is..
SPEND MORE TIME WHILE YOUR CHILDS ARE GROWING UP..
Time ni lah bak pepatah melayu cakap..
Melentur buluh biar dari rebungnya..
Sejak kecil lagi da kena banyak ajar..
Tak kesah la anak2 tak faham lagi ke..
Tak tahu apa2 lagi ke..
Kena ajar step by step..


"Syam bolehlah.. Sebab syam tu surirumah berkerjaya and syam bekerja ikut masa sendiri. Memang la banyak masa untuk anak"
Ramai je my friends cakap macam tu.
Bagi syam.. surirumah ke.. bekerjaya ke.. Or sebusy2 nya la..
TIME MANAGEMENT penting!Takkan bekerja 24 jam sehari. Betul tak.. Kalau yang shift or double shift tak apa.
Ada masa free tu guna sebaiknya untuk rapatkan diri dengan anak..


KENAPA YE KENA RAPAT DENGAN ANAK WAKTU KECIL NI?
KENAPA KENA EXPOSE MANY THINGS AND EXPERIENCES MASA KECIL PADAHAL ANAK MASIH KECIL DAN TAK TAHU APA? KENAPA ERK?

Ramai je yang tertanya2 bagi yang blur2 and baru jadi mommy.. (congratulates!)..


So dekat sini syam nak share kenapa perlu spend more time and rapat dengan anak waktu they all kecil lagi..

1. Anak perlukan kasih sayang and trust kita. Time they all kecik ni. Kalau kita banyak main sama2 dengan they all. Bercakap dengan they all. 
Agak2.. they all rasa di sayangi tak? 
Of course la kan. Lumrah manusia.
Kalau kita banyak bermain dengan they all.. They all akan trust kita and tak rasa kecewa. 

Main handphone sambil main dengan anak pon tak elok.
Time main dengan anak or spend time dengan they all..
Seeloknya tak perlu scroll facebook, instagram or LAZADA.. 
Kalau selfie ke ambil gambar tak apa naa..


Banyakkan peluk cium they all.
Rapat dengan kita.
They all tak akan rasa terpinggir.
Macam syam, syam selalu cium afia time dia tidur. Kita cakap I LOVE YOU and doakan la moga jadi anak yang baik. 
Tak salah ambil masa sedikit doakan sambil tiup ubun2 dia time tidur.
Inshaallah. Otak they all memang cepat ingat time tidur tau..
Mommy2 daddy2 buat la selalu. Tak kesah anak da besar ke.
Boleh juga.. 

2. Supaya anak faham kita and behave je.
Macam syam.. syam selalu je bawa afia ke mana2 syam pergi especially jumpa customers.


Ramai yang tak setuju.
Bagi they all kesian dekat anak sebab kecik lagi.
Syam faham.
Syam pon tak adalah nak bawa anak pi berjemur tengah panas.
Sekadar jumpa customers di office diorang or di rumah or di kedai makan je.
Syam bawa afia keluar pergi jumpa customers sejak lepas pantang sampai afia 9 bulan.

Resultnya..
Afia while in public, Afia tak pernah menangis, meragam or mengamuk..
Before keluar, syam akan cakap dengan afia "Afia, behave k. Mama nak jumpa orang kejap. Sayang afia!"
Alhamdulillah. Afia ok je. Dia akan nangis minta susu time dalam kereta je.


Bila da terbiasa and selalu bawa keluar.
Dia tak takut malah afia lebih friendly.
Biasakan afia dengan orang yang rapat dengan kita, family dan kenalan kita je.
Sebab nanti, afia lebih mudah friendly. Tapi, afia takmo di dukung oleh orang yang berbadan besar je.. Hihihi 

Afia lebih mesra dengan orang n tak takut pon.
Kalau ada kamera lagilah dia da pandai posing. Sebab dia da biasa selalu ikut mama selfie and bergambar. keikeikei..

Rindu time ni. Afia always jadi tumpuan mata lensa..

3. Supaya kita lebih memahami sifat anak.

Anak tidak akan memberontak dan mengamuk..
Afia tak pernah memberontak dan mengamuk. Melainkan dia bosan.
Mengamuk ni sifat normal budak2 especially apa yang they all nak tapi tak dapat or kita tak faham they all nak apa.
Kita sendiri kena belajar psikologi untuk control the situation.


Sebab tu kena faham, waktu bila anak cepat bosan, apa yang anak suka, apa yang tak suka, kenapa dia menangis dan macam mana nak tambat hati dia and pujuk dia.
Semua tu kita sendiri akan tahu bila kita rapat dengan anak.
Selalu bercakap dengan dia, main dengan dia, waktu dia sakit, kita always ada dengan dia,
belajar dengan dia and  berjalan bersama dengan dia.


Shopping pon sama2 dengan dia.
Bawa jalan pon dengan dia.
Always dengan dia.

Sebab tu syam tak berapa suka sangat hantar afia stay tadika.
Maaf syam cakap ni, syam faham its impossibble untuk mommy2 yang bekerja.
Maaf again ye.

Anak2 cepat bosan.
Umur 2 tahun stay taska dengan orang yang sama je.
Suasana yang sama.
Ini sedikit sebanyak akan mempengaruhi sifat anak.
Anak cepat memberontak dan inginkan perhatian lebih.
Kalau syam hantar afia ke taska haritu start afia setahun. Itupon sekejap2 je. Dalam 2 jam if ada appointment.
(Actually sedih tengok anak2 yang lain bila syam nak ambil afia balik. Sebab hantar lewat and bawa balik awal. Tengok muka they all sedih je.. huhuhu)

Yang stay dekat rumah pon sama.
Kena ubah gaya persekitaran dalam rumah ok..
Sometimes kena bawa they all belajar dunia luar untuk more experiences.


If ada masa bawa la anak ke kids zone ke, kids Zania ke..
And buat pelbagai aktiviti dengan anak2.
Sebab tu syam suka bawa afia jumpa customers.
Afia da pergi macam2 tempat and dapat ramai kawan.
Alhamdulillah.

Yang syam kenal afia ni, dia tak suka rumah yang sempit.
Dia akan marah if ada something yang halang laluan dia..
Takpon afia cepat bosan. huhu..
Dia pon tak suka tempat yang melekit.
Dia akan tenjekkan kaki dia. Minah penggeli rupanya.. 
Macam2 la afia ni..



4. Akan bantu merangsangkan lebih cepat perkembangan minda anak..

Yes. Pakar kata. Parents yang akan bagi bantuan sokongan moral dan emosi anak2 untuk terus belajar from their experiences dan membantu perkembangan minda they all.

Bukan apa. Bagi they all. Kita as parents they all and orang yang paling rapat dan awal yang they all kenal.
So, everything weolls buat everyday memberikan role model pada they all.

Makanya, if anak2 lambat belajar berjalan ke, lambat membaca ke, jangan ignore.
Lagi kita kena rapat dengan they all and buat ulang2 hari2.


Kita berikan contoh yang terbaik.
If nak ajar anak frindly.
Kita dulu kena friendly.
Nak ajar anak buang sampah dalam tong sampah.
Kita buang sampah dalam tong depan anak2 kita.
Lama2 dia akan belajar dan ingat.
Walaupun they all tak faham lagi tapi they all ingat.
So they all akan buat apa yang they all ingat.
Inshaallah.


Kalau kita selfie hari2 lama2 anak pon pandai selfie.
Hehehehe..


Kalau biasakan anak melaram, nanti da pandai melaram dengan sendiri. keikeikei..


Syam biasa bawa afia jumpa customers, so dia behave je.
Sebab dia tahu syam tengah bekerja.
Sebab da terbiasa..

Afia tahu je kalau mama nak bawa berjalan.
Elok je.
Dia simpan perangai pelik dia dekat rumah naa..
hahahaa..

Kita sendiri akan rasa rapat sangat dengan anak and boleh faham dia..

Even bawa afia ke majlis vip pon afia behave je..
Alhamdulillah.
Setiap anak behaviour lain2.
Memang kena faham behaviour masing2 n gunakan teknik psikologi yang berbeza..

Afia ok je kalau bab ambil gambar ni.

Anak akan biasa apa yang terbiasa dia nampak akan lakukan.
Sebab itu kena ajar benda yang betul sejak kecil lagi ok..

5. Act as parents instead of being their buddy!

Tak semua kehendak anak2 kita perlu turutkan ye.
Betulkan yang biasa. Biasakan yang betul.

Kita kena kawal.
If anak tak suka, tak apa.
Biarkan they all marahkan kita.
Sebab kita parents they all.
Bukan buddy yang nak ikut je cakap they all.
Jangan ikutkan untuk belikan semua mainan yang they all nak.
Kita yang kena control.

Kalau tak nanti naik lemak and tak hormat kita da nanti..huhu
Takmo macam tu ye..

Dalam kereta afia duduk diam je..

Bawa mandi air terjun.
Kenalkan dia dengan alam semula jadi..
Laut ke, air terjun ke, hutan and alam sekitar..

Pelbagai aktiviti boleh kita lakukan bersama dengan anak..

Afia ikut mama bekerja..

Afia pandai berselfie da..

Hari2 bawa afia keluar..
lagi banyak experiences, lagi banyak anak boleh belajar..
Trust me..

Afia selalu follow mama time siang. Time malam follow papa pula..

Afia ramai kawan. Sampai ke JB tu..

Spend more time with your childs ok.
Lots of fun.
Sometimes banyak sebenarnya kita bole ambil iktibar if kita spend more time dengan theyall.
They all very honest tau!

Menguji dan menguatkan lagi kesabaran kita..
Ok what..
Before ni kita tak ada lah penyabar sangat.
Asyik mengamuk je.
Bila ada anak ni.
Memang buatkan kita banyak mengucap, istigfar and lebih bersabar.. hehehe



Nah!!! Belanja afia amani with papa pula..

Bila anak da besar sikit, cara pon berbeza..
But, its ok.
Syam akan share by peringkat ok!
Sebab afia 17/9/2016 haritu baru masuk 1 tahun 9 bulan.. heee...

Boleh direct belajar dari pakar psikologi anak2.
Itu lebih baik!

Mohon share dan viralkan ye.
Semoga bermanfaat untuk mommy2 daddy2..

Mohon follow instagram #afiaamani k..
@afia.amani

syam
01110639385

Love,
sYaM

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads