Apa pandangan anda tentang masalah ni?

15:30:00

Lately ni ramai yang mengadu tentang masalah2 yang di hadapi..
Kalau dulu..
Semuanya tulis di dalam diari..
kini, tulis di alam maya pula..

Ada yang kata bagus juga untuk luahkan perasaan di facebook.
Untuk berikan pengajaran dan iktibar pada semua.
Tapi, ada certain yang tak boleh terima.
Katanya, boleh mendatangkan fitnah..
Nauzubillahiminzalik.

Minta2 la kita ni semua di jauhkan dari semua tu dan semoga Allah jaga aib kita bersama.
Bagi syam, better berjumpa direct pada pakar secara personal..
Dan berdoalah mintalah padaNya..
Kerana Dia lebih mendengar dan lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita..



Entry yang ini..
Syam nak minta beberapa pandangan positive atas beberapa masalah yang sering syam dengar dari orang sekeliling syam dan kenalan..

APA PANDANGAN ANDA?

1. Bila si isteri masak makan malam, katanya diet so makanan tak terhabis. Tapi bila si isteri tak masak, si suami perli2 suruh masak.
Even si isteri da berbincang tapi si suami still macam tu juga.
Not everyday but frequently.

2. Si suami melepak dengan kawan dekat luar atau si suami stay dekat rumah main game 24 jam?

3. Si isteri jadi queen control demi kebaikan si suami. Contohnya, bab urusan rumahtangga si isteri uruskan sebab si suami sambil lewa..

4. Bila senang, batang hidung adik beradik tak nampak langsung, senang lenang je kutuk la mencondemn.. Bila susah masing2 merayu minta tolong..

5. Apabila hutang kita tidak di bayar dan senyap. Padahal orang tu sebenarnya susah dan something happen to them. Tapi, si tukang hutang tu dia malu dan serba salah nak bagitahu untuk bayar hutang on due date.

6. Apabila si suami tak mampu beri nafkah tapi dalam masa yang sama tak bagi si isteri bekerja.

7. Seorang cikgu tiba2 buang terus anak murid disebabkan anak murid buat sedikit kesilapan sekadar ignore mesej cikgu. Tapi, anak murid da minta maaf tapi si cikgu still block dia terus. Patotkah? Perlukah anak murid merayu minta maaf. Jika cikgu ada salah, perlukah murid juga yang kena minta maaf juga dan cikgu tak perlu minta maaf?

8. Wajarkah menipu untuk jaga hati orang?

9. Bagaimana jika ada buat janji dan dengan lafaz inshaaAllah. Dan on due date, something happen, emergency yang tak dapat elak or eksiden..adakah kita di kira mungkir janji juga? 

10. Apa nak buat kalau kawan tak puas hati dengan kita tapi dia tak bagitahu kita. Dia pi bagitahu dekat orang lain dan orang tu pon sebarkan.. Bagai,mana ye..?

Lumrah kehidupan memang begini..

Haaa... Banyak betul persoalan macam ni..
Kalau pergi rumah customers and da rapat dengan customers.. Sampaikan hal rumahtangga pon kadang2 depa bercerita...
Allah!

Just nasihat daripada syam..
Selesaikan cara yang terbaik. Duduk berbincang face to face. Table talk ke pillow talk ke. Apa2 la..
Janji boleh settle dengan cara yang aman tanpa misunderstand, dan tanpa gaduh2.
Hendaklah kita selalu berprasangka baik dan carilah bukti and siasat la terlebih dahulu sebelum membuat andaian buruk. Astagfirullah.
Jika hati pasangan keras, berdoalah minta pada Allah agar Allah lembutkan hatinya.
Allah kan maha berkuasa.
Dia yang pegang hati2 setiap manusia.
Kita minta je sungguh2.
Inshaallah Allah maha mendengar.
Mengadulah pada Allah.
Bersabar dan bertabahlah. Setiap dugaan dan masalah ada jalan selesainya dan ada hikmahnya.

Mengadu pada manusia boleh menimbulkan fitnah, prasangka dan orang boleh ambil kesempatan.
maka berhati2 lah ye.

Semoga bahagia dan mendapat keberkatanNya..
Inshaallah..

Spread Love
01110639385

with love,
sYam..

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads