7 Cara Untuk Mengatasi Perut Buncit Selepas Bersalin by Mama Afia

09:28:00


Assalamualaikum.
Hye semua. Mama Afia lately ni pergi banyak open house, ramai pula yang terkejut and tak percaya yang syam da ada anak.
Kata they all macam mana Syam boleh maintain je badan and shaping ok je..
Lebih2 lagi dapat tahu Syam still breastfeed lagi.
Tahu2 la, bila breastfeed means nafsu makan 2 kali ganda dari biasa.
Macam Syam memang suka makan and no istilah diet, sejak breastfeed afia ni, ya allah! Nafsu makan tu tak kira masa, tempat tau. Memang dahsyat!
Kalau tak percaya, try la invite syam ke open house.
Tengok la syam makan nonstop nanti.
Hehe..

Disebabkan ramai pula request cara macam mana syam jaga badan sejak bersalin..
Ada yang tak tahu ni selain ibu and mak mertua syam.
Biasalah. Barang natural still superb tau!
Mama Afia hanya follow dari orang lama.

Sebenarnya, bukan mudah nak menurunkan berat badan selepas bersalin ni. Ada certain orang bernasib baik, memang jenis badan kurus metabolisme ok, hormon ok, badan maintaiun je kurus. Ada yang jenis hormon tak berapa ok and badan cepat je membesar tu, yang itu ramai. Seriously, ramai akan cakap syam kurus lepas bersalin maintain kurus. But, trak tahu sebenarnya about perut gelebeh, strechmark, perut membuncit, lagi2 yang bersalin secara ceaser. Memang perut akan jadi luar biasa and boleh dikatakan kesannya amat memburukkan perut. Bila semua tu terjadi, ianya jadi satu masalah paling besar bagi orang perempuan selepas bersalin and memang kena do something untuk maintain shape. If tak do something awal2, alamatnya badan akan kelaut la shapenya.

Sometimes, ada yang berjaya turunkan berat badan pon, perut da tak sama macam anak dara dulu.
Ada saja menggeleber la dsan buncit! Fuh! Dengar memang ngeri apatah lagi melihatnya.
Sampaikan husband sedikit sebanyak akan complaint. Betul tak?
Untuk mengatasi masalah perut buncit lepas bersalin, rahsia ni syam follow dari mak mertua syam n ibu syam sendiri and syam combinekan. Inilah antara kaedahnya..

1. Limau Nipis

Perah sebiji limau atau lebih ke dalam gelas. Kalau syam, syam buat dalam jug besar terus. Tambah air dan kacau sebati. Jika perlu, bole juga campur dengan air teh sebagai penyedap. Time pantang aritu syam campurkan dengan air teh, ada dengan air sirap and air kosong juga. Lepas tu, minum air limau nipis sebaiknya pada waktu pagi dan malam. Kalau macam syam, syam minum waktu malam saja. Sebab syam tak berapa suka masam2 ni.Minum suam2 ok.

2. Buah delima

Tumbuk lumat isi buah delima dalam 5-6 biji camtu. Campurkan garam dengan  dua gelas air besar dan tambahkan buah delima yang ditumbuk tu. Minum setiap pagi selama dua minggu dalam satu bulan. Ni syam minum time tengah hari.Kalau syam, syam minum 3 kali seminggu.


3. Daun Salam

Syzygium Polyanthum. Itulah nama saintifiknya sebab pernah research about buah delima.
Memang banyak khasiat especially untuk kulit dan kesihatan dalaman.Rebus daun salam ni sekurang-kurangnya 10 helai ke dalam air mendidih. Tunggu sehingga sejuk.
Minum dua kali sehari kata ibu syam. Tapi syam tak boleh telan sangat, makanya, syam minum dua kali seminggu. Minum kalau ingat je. Syam minum setengah gelas. Haaa yang part minum2 syam payah sikit nak konsisten. Memang my problem tu. So jangan ikut ok.

4. Daun Jambu Batu

Sediakan sebuku halia dan beberapa helai daun jambu batu. Syam amek dalam 5 helai je aritu and setengah halia. Sebab nak buat sikit je. Campurkan dengan air dan kapur sirih. Sapukan pada bahagian perut (before tu kena gaul rata yea) and lepas tu biar hingga kering. Sapu setiap malam before tidur. Perut macam sejuk je time ni.


5. Air kapur

Sediakan secawan air kapur. Bancuh dan perap air kapur sehingga nampak kapur di permukaan bawah gelas. macam dalam gambar bawah.  Alihkan air jernih dekat atas ke gelas lain. Campur perahan limau nipis ke dalam air jernih tu(kalau macam syam, syam guna tak sampai sebiji pon). Minum dua kali sehari. Syam tak minum pon tapi syam sapu dekat perut. hahaha.. Sapu time tidur or time pakai bengkung. Selalunya akan melicit la bila pakai dengan bengkung. So syam tak galakkan pakai bengkung if sapu dekat perut air kapur campuran limau ni. Menghakis perut nanti.


6. Minyak Kayu Putih

Gaul sebati satu camca air besar air limau nipis, satu camca besar air kapur sirih dan 20 titik minyak kayu putih (syam guna jenama KONICAre kalau tak silap syam la. Bole guna apa2 jenama janji minyak kayu putih. Dekat farmasi belambak takpon pergi kedai cina.)
Gosokkan dekat perut.
Buat time pantang je ni. Semua step2 ni syam campur2 mana yang syam rasa selesa syam buat banyak kali.


7. Bengkung Tradisional or Moden

Bengkung Tradisional vs Bengkung Moden Premium Beautiful 

Yang ni time pantang wajib pakai.
Bengkung tradisional memang superb power. Tapi, susah sikit and terlalu ketat sampai payah nak gerak and jadi tak selesa. Lebih2 lagi lepas ke toilet. Nak pasangnya memang kena bantuan orang lain. Time syam aritu mak mertua syam yang bantu. Baikkan. Syam pakai beberapa kali je lepas tu tak tahan da.
Syam pakai Bengkung Premium Beautiful. Yang ni function lebih kurang macam tradisional and lebih advance.

Farinfrared pada bengkung PB ni yang boleh flatkan balik kulit yang menggeleber and jadi tegang back to normal.Bayangkan if pakai Premium Beautiful ni  8 jam sehari boleh bakar 900 kalori.
Yang best, tak ketat, tak panas, tak rimas and berbaloi sebab boleh pakai beranak pinak nanti due tio the lifetime warranty.



Kalau yang bersalin normal, lepas bersalin. Lepas seminggu da boleh pakai terus full set.
Untuk yang bersalin ceasar boleh ke pakai bengkung or korset?
Yes boleh tapi dengan cara yang betul and tunggu keadaan sesuai.
Selalunya lepas bersalin, ramai gunakan bengkung Premium Beautiful ni buat alas atas perut setiap kali nak tidur. Bukan apa, sebab function farinfrared itu sendiri akan membantu cepatkan proses pengeringan luka jahitan dalaman perut (7 lapisan) dan juga luka jahitan luar.
So, jangan takut.
Lepas luka luaran tu da kering bole pakai bengkung PB da. and tunggu lepas 2 minggu, if da betul2 kering luka luaran and da tak rasa sakit, boleh da pakai full set PB.

Selain itu, bengkung PB ni syam buat untuk balut afia time afia kena demam kuning. Sekejap je afia kena. Dalam 3 hari camtu. Bila sarugkan PB time dia tidur, esoknya cek darah da stable da. Alhamdulillah.

So, terpulanglah mommy2 nak pakai bengkung jenis apa. Yang pasti, dijamin selamat, selesa, tak panas, tak rimas, tak ketat dan berbaloi.

Ok mommy2 semua. Kalau nak syam ukurkan badan and fitting FREE or dapatkan service yang terbaik bolehlah direct contact syam, seluruh Malaysia, Sinagpore dan Brunei ok.
InshaaAllah. Syam akan balas secepatnya..



Mohon share ye mommy2. Moga bermanfaat untuk semua.

Nur Syamsina
01110639385

Love by Syam.. #muahciket

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads