10 JENIS KAIN YANG SESUAI UNTUK JACKET AND BLAZER by Mama Afia

06:58:00

Kenapa suka pakai blazer dan jacket?

Syam memang lagi dulu suka pakai jacket, blazer n sewaktu dengannya. Sebab bila syam pakai blazer or jacket syam rasa lebih confident..
Semuanya bermula time syam umur 12 tahun..



Syam really love blazer n jaket.. Macam2 jaket syam ada.. Syam kumpul sejak umur syam 12 tahun lagi..
Ingat lagi dulu, time kena jd batu locatan untuk persembahan syarahan.. Kita datang melawat kawan tp terpaksa ganti kawAn atas sebab tertentu..MasyaaAllah menggigil yang amat.. Tapi.. Kebetulan bawa blazer ala2 korea. Time tu baru beli dekat Bandar Klang. So pakai jela blazer tu. Memang terus confident naik.. (Diri ni always menggigil seluruh badan bila berada di depan public, di depan org yg garang.. Penyakit apa ntah namanya. Tak ingat lak..) Seriously automatic confident nak cakap on public on my very first time bila pakai blazer or jaket. Start dr tu la.. Kalau ada event apa2 volunteer ke, pertandingan bercerita ke.. syam akan pakai jaket or blazer.. Even nak berjalan dengan kawan pon syam pakai jaket.. Ada yg kata.. Poyo la.. Macam2.. Tapi.. Ini yang buatkan my confident level naik..

Siapa yang macam syam juga..
Rasa keyakinan lebih tinggi bila pakai Blazer...
Angkat tangan sikit..

Blazer and jacket

Blazer merupakan multifunction outfit yang memang penting untuk majlis2 korporat, eksekutif, formal, informal and profesional. 
Selalunya.. Orang pakai blazer untuk bekerja, presentation, debate, study, event or hangout. 
Kini terdapat pelbagai jenis blazer ikut fashion semasa and lebih trendy. 
Semua peringkat usia bole menggunakan blazer.
Untuk tampak lebih elegance and ranggi..

Jacket selalunya more kepada informal event or untuk jalan2..
But, for certain material of jacket boleh digunakan di dalam majlis formal..

JENIS2 KAIN UNTUK BLAZER DAN JACKET

Kain Leather

Kain leather merupakan kain yang agak mahal. Selalunya kain leather digunakan untuk buat jacket. Lebih tahan lasak dan nampak ranggi. 
Kain ini merkarakter lebih lembut, tegap dan berkilau.
Bahkan sebahagian besar blazer dan jacket dari kain jenis ni yang terdiri dalam golongan produk berfashion waterproof dan ykalis air. 
Blazer yang menggunakan kain leather memang menjadi pilihan anak2 muda dan sangat fashionable tapi tak sesuai untuk ke majlis formal..

Kain linen

Kain ini menjadi kebiasaan dan jadi pilihan untuk membuat casual 0utfit dan dress. Kain ini merupakan tergolong jenis kain yang mahal disebabkan dibuat dari serat tanaman yang berkualiti tinggi. Material kain ini sangat halus, sejuk dipakai ketika waktu panas dan lebih selesa.
Tetapi, kain jenis ini susah untuk dijaga, disebakan cepat kerumut, cepat tercarit dan kena penjagaan rapi untuk tahan lebih lama.

Selalunya kain ini untuk buat kot lelaki..
Si pemakai akan rasa lebih selesa, kemas dan lebih yakin..


Blazer Wool

Kain wool merupakan kain yang sangat berkualiti tinggi. 
Dengan segala perincian ditekankan untuk proses kain wool ini.
Material yang sangat lembut and sesuai dipakai pada musim sejuk.
Kain wool sangat sesuai untuk dibuat blazer dan kot n sesuai untuk outfit casual dan formal event.  
Material sangat berat, warming dan halus.

Si pemakai akan nampak lebih elegance bila dikenakan outfit daripada material wool.


Kain Sutera

Kain sutera merupakan kain yang termahal diperbuat dari ulat sutera.
Material sangat halus, sangat lembut dan bermutu kain and lebih tahan lama.
Sesuai sangat untuk dipakai pada cuaca sejuk dan panas.
Kain ini senang untuk iku bentuk badan si pemakai dan lebih selesa..

Sesuai untuk semua majlis informal, formal and casual.



Kain Satin

Kain satin materialnya sangat licin dan berkilau permukaannya. Ianya ditenun dari serat yang bermutu tinggi..
Selalu kain ini di pilih untuk membuat baju, blouse, seluar, bustier dan juga blazer.
Blazer dari material satin tak sesuai untuk event formal tapi sesuai untuk event2 informal seperti majlis nikah, reunion, dinner or hangout...


Kain Curduroy

Kain ni merupakan kain kapas tebal tapi halus dan lembut. Kain ini terdiri seperti jalur2 halus terletak sama rata ke bawah n timbul..Nampak macam barisan garis2 pada kain.. Ianya kain yang kelihatan  klasik.
Kainnya seperti kain baldu tapi kain ni if kena air memang akan cepat rosak..
Tak nampak eksklusif tapi lebih nampak macam klasik..

Lebih sesuai untuk musim sejuk..


Kain Silk Velvet

Kain ini merupakan kain baldu yang berupa tenun tafting and berstruktur halus dan rata sehingga nampak lembut and berkilau seperti combination kain sutera dengan kain wool.
Blazer guna kain ini kurang sesuai digunakan untuk majlis formal sebab berkilau kainnya.


Kain Katun

Kain yang diperbuat dari serat kapas. Kain ini tidak mudah luntur, tidak mudah renyuk, sedikit keras tapi lebih ikut sgape badan. Kain ini terasa sejuk and sangat sesuai untuk buat blazer formal n informal dan sangat sesuai digunakan pada apa2 cuaca pon. Terdapat pelbagai jenis warna dan design yang boleh dibuat blazer untuk digunakan semua orang menggunakan kain ini.
Lebih selesa dan simple.


Kain Lace

Kain ini merupakan kain berenda yang lebih disukai oleh kaum wanita.
Khususnya anak2 muda disebabkan lebih selesa, fashionable dan boleh dipakai daam semua cuaca..
Bermacam2 fashion menggunakan kain lace untuk blouse, cardigan and blazer.
Sesuai digunakan untuk majlis pernikahan or informal..


Kain Crepe

Kain crepe ni banyak digunakan untuk buat dress, baju, tudung, blouse, seluar dan juga blazer.
Kerana teksturnya yang lembut, mudah dipakai, selesa dan tidak panas.
Sesuai untuk majlis informal seperti majlis pernikahan, dinner, hangout dan majlis2 biasa.


Semoga ilmu ini bermanfaat untuk semua!

Wait for Upcoming New Trendy Design Blazer by

AMANI COUTURE
The Wear For High Confident

Syam sendiri da tengok design2nya..
Seriously.. Memang sooo me!
Design very eksklusif but affordable dengan kain yang bermutu tinggi sesuai dengan cuaca panas dan sejuk.

Tak sabarnya!!!!

Stay tune..

Mohon share yea..

01110629385

With Love =D       SYAM

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads