Dapur Mama Afia : Resepi Panna Cotta Mango Fresh Mudah dan Sedap

11:19:00

PANNA COTTA MANGO!!!

Panna cotta oh Panna cotta!
Viral da sebenarnya about panna cotta ni..
Actually syam tak pernah dengar pon..
Panna cotta tu apa..
Sehinggala awal bulan aritu ada a girl ni call syam semata2 nak tanya about
RESEPI PANNA COTTA MANGO FRESH.
Ceewahh.. Fefeeling macam chef femes je kan..
Hang jangan jeles na..
Syam saja je share ni..
Seriously.. blur2 ayam time tu. My first time dengar about panna cotta..
Dengan confident syam pon cakap nanti syam share resepi by whatsapp..
Padahal.. Apa dia tu panna cotta..? ingatkan dia cakap bahasa jerman ke apa kan..? kemain lagi..

Maka dengan gigihnya la pi type dekat Mr google..
So bila da search..
Syam pon terus laa buat  memandangkan bahan2 nya takdela serenyah2..

Panna Cotta Mango Fresh..
Ada la syam ubah2 sikit resepinya.
sebab guna bahan apa yang ada dekat dapur.. hehe..
Memang mudah, simple n sedap!!
Hang patot try tau!

Ok nah!! Belanja satu gambar Panna Cotta Mango yang syam buat!
Hang jangan dok tenung ni lelama yea.. Makruh!


Memang sedap makan sejuk2 time panas2.. 
Tapi.. Puasa kan sekarang..
So hang boleh buat moreh Panna Cotta Mango ni..
Yums yums..

Lebih kurang je cara resepinya dengan puding biasa..
Tapi.. ni memang lagi sedap n berlemak gitu..
Marvellous..!!!

Nanti jangan ang nak gatai buka puasa awal ke bila terliurk tengok panna cotta mango fresh ni!


RESEPI PANNA COTTA MANGO FRESH

1 sudu kecil Esen Vanilla

Suku cawan gula pasir (nak manis lagi bole lebihkan sikit tp syam takmo kena kencing manis)

Serbuk agar2 kecik (yang ni syam beli untuk afia. so pinjam kejap. nanti pi ganti lain.. kalau ingat..)

 2 biji Mango kuning fresh (ikut la apa2 jenis mangga)
satu cawan manggo syam lenyekkan
yang selebihnya syam potong dadu utk hiasan..
(terpulang lah hang nak buat camne pon)


3 cawan fresh milk mix dengan 1 cawan heavy cream (maaflah gambar heavy cream lupa nak amek.. gunalah apa2 jenis pon. janji ada tulis heavy cream. hang nak pakai whip cream pon bole)

Cara2nya :

Lenyek2 kan mango fresh.. campu secebis gula pasir.. kalau rajin blendkan. syam suka yg lenyek.. SEbab boleh rasa tekstur ekstrak mango nanti.. lepas tu simpan dalam peti ais..

Larutkan agar2 dalam air panas.. Syam pakai dalam 1 cawan. air panas..
Ikut  hang la nak banyak mana.. Tak kesah pon..
Sepatotnya guna gelatin. Tapi.. susah cari.. So pakai je agar2.. Sama je resultnya.. (Padahal first time tu buat panna cotta.. confident je try mana barang ada)
Ok.. da siap letak tepi kejap..

Panaskan susu semua dengan api yg kecik.. Masukkan gula pasir sekali.. and kacau dulu sampai nampak buih kecik dekat tepi2 periuk.. Hang buat api besar kompem hangus hangit nanti susu hang.. hang kacau ikut satu arah je naa.. petua mak syam kalau nak masak apa2 supaya masakan sedap..


Bila ad buih2 tu masukkan esen vanilla n masukkan larutan agar2 tadi. and then kacau2 laa sampai la masak.. Bila masak maka banyak lah keluar buih2 dekat tepi n tengah.. Macam gambar atas.. tapi sebabkan super lighting maka tak berapa nak nampak laa buih2 nya..
Syam letak sikit2 mango2 yang lenyek sebab nak bagi susu ada rasa2 mango..

Lepas da masak tu.. Tutup api. and biarkan sebentar untuk sejukkan..
and then masukkan dalam bekas kesukaan hang..
Kalau syam.. syam masukkan dalam clear glass..
senang..
nampak cantik n lagi mengliurkan..
Syam buat variety bekas..
bekas tupperware love la..
Kalau letak buat hantaran ni.. or  makan beradap ni mesti cun..
takpon untuk party ke..
Wahh!!! kompem terlajak laris..

Lepas tu pi sejukkan semalaman dalam peti ais..
Syam before sejukkan syam tabur 2 3 ketul dalam panna cotta and then sejukkan dalam fridge bawah.. hang jangan nak over nak sejukkan kat peti beku yea..
Punah nanti..

Lepas da sejukkan tu.. tabur laa cube mango fresh atas panna cotta and tabur skali mango lenyek..
Fuhh!!! Sedap bak hang!
Memang melting sangat..

Nanti jadi macam ni!!!
Tadaaaa.....

3 bekas ni syam makan sorang je tau..
Memang sedap sangat..
Sekali makan je da habis..
Tak dan simpan sampai esok2.

Ibu2 adik2 kakak2 abang2.. bolehlah try ye resepi panna cotta mango fresh by syam ni..
Lain sikit dari pudding panna cotta..
Nanti mana tau nak buat open house.. Boleh la try..
jimat pon jimat.. bahan dia simple mudah n murah..
senang cari..

Anyone yang da try boleh la share gambar resepi panna cotta masing2..
Boleh juga buat
Panna Cotta Strawberry ke.. Coklat ke.. Buah lain2..
Sama je stepnya..

Yums yums!!! Terliurk tengok panna cotta nihh!!!
hehee.. saja je.. nak suh hang semua try buat..
sebab tak ada lagi yang jual..ok!

Selamat mencuba semua!

Mohon share yea semua2..
Thanks darlings2...!!!
#muahxciket

Anything pertanyaan..
Boleh komen or whatsapp direct k..

NURSYAMSINA
01110639385

With LOVE,
SYaM...=D

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads