Fresh Puree untuk Baby : Cara untuk buat Fresh Puree yang Berkhasiat

10:05:00

Assalamualaikum...
Semua orang pasti nak tahu baby afia macam mana kan sekarang...
Lama tak update pasal afia..
Baby afia sekarang sihat membesar..
Now baru 3 bulan lebih tau..
Pandai meniarap da.. Pandai gelak n pandai tegur orang..
Pergi mana2 happy je.. Sebab tu afia ramai peminat..
Peramah sangat semua orang ditegurnya..





Baby afia tak cukup bulan lagi nak makan.. Now hanya full susu badan..
Alhamdulillah.. Lepas berpantang dengan PREMIUM BEAUTIFUL KORSET ni susu melimpah2 macam pili air da. Banyak kali lak baby afia tersedak..

Umur 6 bulan nanti boleh da suap makanan. Tapi tak boleh sebarang makanan tau. Nanti usus baby terbelit lagi susah.. Lagi kesian. Macam kawa syam sorang ni. Bagi macam2 anak dia makan.. Last2 perut anak dia kembung makin membesar. Last2 kena operate.. Kesian kecik2 kena operate. So.. Syam nak share fresh puree yang boleh kita buat untuk baby seawal 6 bulan ke atas...
Puree fresh ni berkhasiat tau.. Ni syam share for those yang blur tak tahu nak buat apa selain bagi dari NESTUM dan bubur..




Buku ni banyak bagi panduan macam mana nak pilih pemakanan yang sihat untuk anak2 kita tau..
Syam da baca.. Memang best. macam tak sabar2 je nak buat untuk baby afia.. Tapi tak boleh. tunggu 2 bulan lagi baru start slow2 bagi fresh puree.. Mommy2 boleh juga try application untuk cari bahan makanan.. or apa yang sesuai untuk baby...




Banyak benda yang mommy patot tahu.. Pemakanan yang sihat dan berkhasiat untuk kelengkapan nutrisi baby nak membesar. Bukan sekadar hanya nak kenyang n membesar je.. Pastikan antibody anak kita kuat dan minda cerdas.. Penting yea tu.. Contoh macam selalu kan mommy2 bagiNESTUM untuk anak2 cepat kenyang.. Guess what??? NESTUM tu makanan paling worse ok.. So memang kena buat sendiri fresh puree. that is the best thing for our baby!!!


Buahan yang sesuai juga penting untuk tumbesaran baby dan juga pemilihan sayuran untuk khasiat baby kita cukup... Mommy2 kena tahu yea. Jangan bagi yang segera puree...! Kandungan MSG or garam yang banyak buatkan antibody baby lemah nanti baby asyik sakit sahaja...

Haaa.. Mucus kan selalu terjadi pada baby bawah 1 tahun. So.. pemilihan makanan memang tersangat penting... Mesti elakkan makanan yang membuatkan mucus....
Prevent is better than cure. Right?!


Mommy should take note!!!!!!

Maybe mommy boleh buat jadual juga untuk jadual fresh puree anak2 supaya seimbang..
Good idea kan. Kalau macam ni senang la mommy. Da tak payah pening nak bagi makan apa la hari2 kan. Da ada jadual. Kita folllow saja la. Senang cari bahan nak blend.. Ngeh3...

Lagi nak lengkap!!!!!
Better kena beli set Magic Bullet Blender. Siap dengan bekas makanan fresh puree tau. Sangat comel.. Boleh letak macam2 jenis puree n boleh buat pelbagai jenis puree..


 Ok... Mommy3 boleh try pelbagai jenis resepi freshh puree. setiap hari lain2 pon boleh.. janji rajin buat n boleh simpan guna bekas magic bullet k. Syam beli dekat online jer...

CONTOH RESEPI FRESH PUREE untuk BABY uolls makan dengan kenyang dan sihat berkhasiat!!!

Banana puree mix with honey
 Pisang blend kan sahaja.. Untuk baby 6m. for 8m boleh mix dengan bubur sahaja..

Carrot puree mix with prawn
 Kukus lobak merah dan udang. Then, blend. 6m better carrot sahaja..

Fresh labu puree
 Labu blend halus

Fresh puree sweet potato mix brokolli
Kentang kukus dahulu. Brokolli rendam dengan air panas betul. Mix and blend halus..

 Fresh puree : Plum & pir + rice porridge + honey
Reneh nasi sampai kembang. Kukus buah 5 min. Blend dengan 1 sudu kecil madu. Siap!

Fresh puree : Fresh carrot + chicken + olive oil puree
Potong dadu semua tu..Rebus semua bahan 8 ke 10 min. Mix and blend semua. Bubur nasi masak asing yea.

Fresh puree : sweet corn + rice porridge
Kukus jagung. Bubur masak asing. Mix n blend semua.
8m no need tapis. 6m seeloknya kena tapis..

Fresh puree : honey dew + mango + rice porridge 
 Pelam n tembikai susu dikukus. Bubur masak hingga kembang. Da suam baru mix n blend.

Fresh puree : pasta + chicken + brokolli + cheese
Kukus ayam n brokolli. Rebus pasta dengan minyak zaitun hingga kembang . Mix kan semua n gaul dengan cheese n baru blend semuanya.

Fresh puree : bayam _ ikan bilis (bawang) + bubur beras perang
Beras perang masak sampai kembang. Kukus bayam 5 min. Tumis ikan bilis n bawang dengan sedikit minyak zaitun. Siap untuk diblend semuanya.

Fresh puree : Kentang + daging + bubur perang
 
Masak beras perang hingga kembang. Gaul daging dengan sedikit minyak zaitun dan serbuk habbatussauda and then panggangkan.. Kentang kukus 5 min. Mix kan semua dengan minyak zatun n unsalted butter. Then, blend semua..

Fresh puree tenggiri + carrot + bubur beras perang + olive oil
 Beras perang masak until kembang. Ikan dan carrot dikukus 5-10 min. Mix dengan olive oil and then blend semuanya..

Fresh puree : buah pear putih + plum + bubur beras perang + oat
Masak beras perang   sampai kembang. Pear n plum dikukus 5 min. Mix up dengan oat and then baru blend semua.

Fresh puree : kurma
 If 8m mix kurma dengan bubur or oat or barli yang di masak kembang n blend halus.

Fresh puree : Betik n Barli
 Barli rendam semalaman n esoknya masak hingga kembang. Betik masak 5 min. Mix n blend.

Fresh puree : kiwi + oat + honey
 Kiwi tu pilih yang lembut sebab manis mix with oat n campurkan dengan madu n then blend halus.

Fresh puree : epal/lai + madu + oat
Mix up and blend halus..

Fresh puree : bayam + tauhu 
Kukus 5 min. Mix & blend.

Fresh puree : buah naga + beras perang + madu 
Beras masak biar kembang. Buah naga kukus 3 min. Bagi sejuk. Mix n blend with honey.

Fresh puree : Keledek + strawberry + barli

Kukus keledek 12 min. Dalam 10 minit kukus tu.. Masukkan sekali strawberry untuk dikukus..Masak barli sampai kembang. Mix semuanya n blend terus bagi halus. Makan siap! Yummy!!!!

Tadaaaaaaaa... Dah siap!. Stock untuk disimpan.. Boleh buat macam ni..Purple untuk isnin.. White gor selasa n Yellow for rabu.. Warna ikut hari.. Ehh comel kan macam tu.. Try la mommy..


Cantik kan. Colourful gitu...!!! Lagi la menarik minat baby uolls untuk makan fresh puree... Memang kena kreatif part ni... Kejap lagi syam share contoh resepi fresh puree yang colourful mommy2 boleh follow... Lepas da buat fresh puree pastikan wajib ada benda ni untuk mudah mommy2 suap baby masing2 tanpa bersepah dan fresh puree cukup dimakan oleh baby mommy ok... spoon dispenser..?


Boleh beli dekat Instagram ok. Or mana2 kedai baby...

Afia oh afia.. Tak sabar lak nak buat fresh puree untuk afia..
Macam best je bila tahu tips n resepi mudah macam ni kan.. Colourful gitu.. Mesti afia suka.. Bertambah selra laa nanti. Yang penting sihat n cerdas!!!!

Mohon mommy2 semua share n komen untuk tanya or nak bagi pendapat..
TQ yea mommy2 semua... Muahxxxx..
From mama afia..

Nur syamsina
01110639385
WA 0139909385

Muahx untuk mommy2. Afia baru 3 bulan setengah... hehehehe

You Might Also Like

22 comments

  1. Tq share..tgh cari idea utk puree baby.hehe

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Bole save utk next next anak. So mommy bole dapat idea nak prepare fresh puree 😊

      Delete
  3. Salam sis.. Yg oat tu nk masak or rendam air panas je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah. boleh blend sekali lepas tu makan terus.

      Delete
  4. Replies
    1. Welcome sis. Hope anak you happy mkn puree

      Delete
  5. Sis, nak tanya klu lepas simpan stok dlm freezer pastu nak bagi kat baby makan nak kena panaskan puree lg x?

    ReplyDelete
  6. Salam sis... lepas buat fresh puree ni, kena bekukan ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes mommy. Mommy kena bekukan if mommy nak simpan buat stock. If not bole je bagi baby terus.. 😊

      Delete
  7. cool site. great idea. thanks sharing inspired all moms out there.
    http://www.jomaffiliate247.com/2017/05/buat-duit-dengan-formula-income-seumur.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq mommy.. hpsemoga bermanfaat.. hugs..

      Delete
  8. comel je pure ikut hari...tq kongsi resepi yg sangat berguna..ibu2 yang ada baby 9bln keatas boleh la try resepi nasi tomato versi baby di blog saya..http://www.surijunior.com/search/label/Makanan%20bayi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnyer nasi tomato.. tq mommy.. hugs

      Delete
  9. Salam..nak tye,kita boleh prepare makanan baby utk seminggu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh prepare makanan utk seminggu tp time preparation kena betul2 jaga. Contoh xbole campur guna sudu, xbole mix food dengan food lain n kena betul2 sejuk baru bekukan. Kalau bole guna bekas asing2 n xsesuai guna tray ice tu..

      Delete

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads