DAPUR MAMA AFIA : Telur Bungkus Sedap Gilerr!

23:40:00

Blur Tak Tahu Nak Masak Apa for Lunch?

Assalamualaikum.  Hye mama afia nak share resepi masakan telur..  Bosan buat telur dadar dan telur mata lembu? Haaa jom kita buat kelainan sikit masak telur bungkus nak..  Senang sangat lahh!

Mama afia kalau nak masak memang nak yang mudah,  cepat dan sedap...  Bukan apa.. Sayur n lauk semua in one je tau.. Senang la kan..  Bole makan lunch cepat2..

RESEPI TELUR BUNGKUS MAMA AFIA


Mesti kena ada bahan2 di atas..
Mama afia potong halus brokoli tu..  Tomato mama afia amek separuh je lepas tu potong bentuk kiub cute2.. Daging..  Kalau nak senang pakai daging hancur..  Mama afia potong kecik daging tu..  If nak pakai ayam potong cube pon boleh.. Jangan lupa sediakan satu sudu bawang potong (mama afia kisar je) dengan 1 sudu cili kisar..
Telur tu kasi hancur dan dipukul sebati guna garpu..

So..  Sedia nak masak..
Mula2 goreng daging dengan api kecik..  Lepas da masak masukkan bawang dan cili kisar tadi.  Goreng sampai wangi..  Lepas tu masukkan brokoli dan tomato kacau sekejap..  Tutup api..


Guna kuali leper untuk masak telur..  Curahkan dalam kuali.  Pastikan api kecik yea..  Haa lepas tu ratakan telur jadi bulat well shaped.  Ceewahhh..  Da garing terlangkupkan sebelah..  Masukkan kuah daging tadi.  Letak cili sos sedikit dan garam sedikit.  Lepas tu tutup la.  Kita kasi bungkus semua tu..  Tadaaa..


Ehh tetiba ada terung sambal kan..  Ikutlah kreativiti nak campur apa.. Its up to you...
Yang pasti telur bungkus ni sedap giler..!

Tengoklah papa afia pon suka..  Tambat hati suami mestilah dari seleranya..  Kan3..

 Senyum lebar u...  Ok la..  Selamat mencuba yea..  Tak faham mohon komen..  Mohon share2.. Sharing is caring..  Muahxxxx...

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads