Diari new mommy (bulan pertama) : Penjagaan baby baru lahir

01:03:00

Diari Mama Afia: Penjagaan Baby Baru Lahir for the First Time

Assalamualaikum n hye semua..  Macam da berhabuk je blog I ni kan.  Almaklumlah..  Baru lepas bersalin n berpantang.  Yeszzz! I da jadi mommy da..  Macam tak percaya je rasanya..  Baru macam semalam mual2..

Now my baby da sebulan..  Alhamdulillah baby Afia lahir pada 17 Januari 2015, 12.40 tengah hari di hospital serdang..  Berat 2.7kg... Satu je I nak share...  Contraction is the most pain...  Very sakiiittt tau uolls..  Tapi lepas da delivery hilang semua sakit..  Happy je..  Alhamdulillah.  I bersalin normal tau..  Baby Afia lahir 3 minggu awal.  Nampak sangat tak sabar nak tengok dunia luar ni..  Hehe.. Or maybe I banyak berjalan time preggy tu yang cepat je bersalin..

Ni ha..  My baby..  Nur Afia Amani bt Farhan.. Maksudnya cahaya kekuatan ketenanganku...  I yang pilih tau..  Comey tak baby Afia..


Fuhhhh jaga baby ni memang nak kena banyak bersabar..  Nanti meroyan tau..  Soo.. Macam I mula2.. Memang kurang tido.. Yela tak tahu nak manage masa baby bangun time bila n time bila kita patot tidur..  Soo baby tidur I pon tidur laa..  Time pantang tak payah buat kerja la..  Kita akan dilayan macam seorang queen je tau.  Heaven.  Yang tak heaven makanan jela.  Sabar jela..  Hari2 makan ikan selar goreng garam,  ikan bilis goreng n sayur sawi..  Haa tula lauk I makan time pantang.  Nak sedap lagi nak cepat baik luka makan ikan haruan..  Nak tambahkan susu makan ikan yu..  Haa selang seli laa.. Selama habis pantang la.  I pantang 44 hari je..

Cabaran first time jadi mommy ni..

Minggu pertama jadi mama Afia ni.  I jaga baby Afia kuning la.  11 tau..  So I mandikan dengan akar kayu beli kat kedai sensei,  mandi air kucai,  bg setitis air anggur hitam,  jemur 10 minit kol 8am laa..  Macam2 la I buat..  Setiap jam mesti kejutkan Afia untuk bagi dia susu..  Malam2 pon tau.  Time ni kena hati kuat n sabar.  If not memang bole meroyan..  If masuk angin pakai la..  Pilis..  Memang boleh kurangkan pening kepala..  Angin..  Lepas banyak bagi breastfeed.. Akhirnya seminggu tu la kuning kurang 9.3 alhamdulillah..



Minggu kedua
Haaa I da gi berurut..  Naikkan peranakan..  Susu badan pon makin laju je keluar..  Soo baby Afia time nila asyik banyak tersedak.  I da la b4 ni bagi susu n tak tepuk sebab tak tahu.  Bila da tersedak baru nak belajar tepuk..  Memang seriously tak tahu..  Bila tersedak I mula la gelabah bagai kan.. Siap nangis2.. Asal tersedak terus bagi ibu.  Minta tolong tepukkan.  Sebab takut.  Hahaha kelakar lak bila fikir balek..  Macam2 cara I belajar cara tepuk.  Lama2 da mahir.. Tak gelabah da..

Contoh cara tepuk baby lepas breastfeed



Lagi satu terlangkupkan kepala baby macam dukung tu.. letak kepala kat atas bahu. tu je.. ikutlah mana selesa. I suka cara pegang dia dudukkan dia n then tepuk..

Haaa.. Cabaran minggu ketiga..  Balek rumah mak mertua lak..  Camne belajar uruskan masa.. Pagi mandikan Afia sendiri..pastu nak pakaikan baju afia sendiri.. Pastu time bila nak masak..  Pastu run mesin basuh..  Pastu sidai baju..  Pastu bila nak rehat..  Malam lak macam mana.  Time bila nak makan.  Time nak susukan dia.  Semua tu belajar kat rumah mak mertua..



Minggu keempat.  Cabaran nak potong kuku Afia.  Panjang sampai cakar muka.. Pastu cabaran Afia lak kena kembung..  Pastu belajar urut perut betis n tapak kaki afia.. Pastu afia tak berak dua hari.  Mama afia makan 2 ulas oren sunquick.  Afia berak banyak. Macam2 afia ni kan.. Atok belikan puting putih..  Afia still tak nak hisap gak..  Sebab dia selalu tidur memang puting badan nak kena ada dalam mulut walaupun tak hisap.  Dia nak kemam je.  Tu atok belikan puting tapi still tak nak.  Haa kena guna puting kuning hok bulat dulu tu.  Yang tu ok..  Tapi I tak beli..  Tak nak biasakan dia dengan puting.



Minggu kelima..  Balik rumah Puchong lak..  Pergi jumpa protege kejap..  Dekat cafe.  Ya Allah...  Afia nanges nak nyusu.  Mama afia da la prepare shawl je nak tutup..  Tak ada cover nursing tu haish..  Memang payoh la.  Afia jerit nyaring bila lambat bagi nenen..  Semua orang pandang.  Maaf3.. I am new mommy..  Soo I fikir kena da ajar afia hisap botol..  I kena pump supaya senang nanti..



Minggu keenam ni..  I ajar la Afia..  Ehh papa dia ajar hisap susu guna botol.  I ajar t afia bau breast lak.  Nanti tak nak botol..  Macam3 botol I beli..  Tak boleh gak.  Haa my hubby ajar guna training silicon botol..  Memang dia hisap..  Tapi puting dia sokmo keluar susu..  Soo takut afia tersedak sebab tak tahu kawal lagi soo my hubby ajar guna tommie tippie botol..  Memang puting dia lembut macam nipple..  Memang if afia hisap baru susu keluar if not tak keluar.  So senang untuk afia.  Ok next nak kena pump banyak2 susu.  Kena ada supplement da untuk banyakkan lagi susu..  Minum longan ke kan..  Horlicks ke..  Nestum ke..  Senang pump banyak pasni mama afia bole jumpa client tanpa afia.  Papa afia bole tolong bagi susu sambil main dota kesayangan dia.  Hahaa...  Planning thorbaik..




Minggu ni Cabaran gak..  Baby afia batuk demam.  Huarghhhh tak sanggup dengar baby afia asyik nangis je..  Badan panas sikit.  Mujur detect awal..  Kena ada thermometer sendiri yea..  Bawa afia kat klinik pakar kanak2 Goh kat Puchong seberang Ioi Mall.. Doc kata kena datang cepat2 takut infection.  Selain bawa gi klinik I sapu air daun bunga raya kat kepala n seluruh badan afia.  So ok la suhu dia dari 37 turun la gak.. Doc siap bagi spray untuk sedut fluid baby afia.. So boleh nyusu dengan selesa pasni.. Murah je cas 75 jee...



Cabaran oh cabaran..  Apepon kehadiran afia memang mengajar mama erti kesabaran kuat n rezeki always masuk hari2.. Alhamdulillah rezeki baby afia..

Ok next....  Mama afia nak share pasal TSUNAMI..  Apa dia la TSUNAMI ni kan.  Sabar jela..

Haa..  Ibu2 kakak2 mak2 yang ada pengalaman or nak share something bole lah komen kat bawah..  I ni mommy baru.  Banyak benda nak kena belajar..  Soo sudilah share ilmu mommy yea..  Bole gak share gambar baby uolls..  Muahx4... Or bole WhatsApp me 01399909385 or call me 01110639385.. Ok thanks mommy2 auntie2 uncle2 semua dari mama afia n baby afia.

You Might Also Like

2 comments

  1. Tahniah Syamsina for ur new born. Take ur time untuk jadi expert. New mummy memang kelam kabut sikit, banyak benda baru nak kena belajar. moga sis cepat adapt dengan suasana baru. Your baby is so cute.

    ReplyDelete
  2. Thanks sis.. alhamdulillsh now afia da 5 bulan.. getting better

    ReplyDelete

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads