Resipi Kek Tiramisu Simple Mudah Sedap

09:40:00

RESIPI KEK TIRAMISU SEDAP MUDAH

Hye2.. I actually minat buat kek.. I suka giler buat kek.. Tu hobby I dulu. Tp xdela nk jual2. I buat bg mkn kat family, jiran2 n kawan2.. I belajar pon semua tu by online gak.. I combine resepi n I tgk bahan apa yg ada kat umah tu je heheh.. I suka buat kek yg SIMPLE MUDAH n SEDAP. Takdela expert pon kan.. Sekadar suka2 je..

Semalam I buat kek tiramisu yang I selalu buat kat hubby time before wedding dulu.. Hubby suka.. Anak buah suka.. Lagipon KEK TIRAMISU ni MUDAH SIMPLE n SEDAP SANGAT.. Disebabkan atas permintaan ramai resepi ni.. Even orang yang I tak kenal pon pm I kat fb tanya cmne resipi n step buat kek tiramisu mudah sedap ni.. So I nak share resepi n cara2 nak buat kek tiramisu ni..

First sekali cari barang2 ni.. Tak banyak pon.. I beli kat tesco.. Ikutkan memang tak sampai RM20 pon bahan2.. Nak try brand lain pon bole.. Tak kesah..




Ok.. I tunjuk satu2 la bahan2 ok.. Baru nampak jelas..



1. Whipping cream. I guna brand Emborg. Biasa pakai whip cream ni. Nak try brand lain tak kesah. Nak beli 1litre terus pon takpe. Bole guna banyak kali..




2. Cream cheese. I memang suka cheese philadelphia ni.. Cedap.. Yang lain pon cedap gak. Yang ni lagi cedap..



3. Esen vanilla.. Memang brand ni jela pakai..



4. Gula kastor.. I pernah je pakai gula pasir biasa tp I blend sikit je. Jangan blend sampai jadi gula icing k..



5. Kek span. I amek kek pandan. Kek sponge pon ok. Nak pakai biskut tiramisu bonomi ladyfingers pon bole. Tp I nak buat dalam cawan so I pakai kek je.


6. Secawan air dengan nescafe. Yang ni I bancuh tanpa gula. Bagi rasa pure nescafe.. Haa gitu..




7. Serbuk koko. Pakai van houtten lagi sedap. So I nak guna sikit je I beli pack kecik brand nona. Ok gak rasa..




8. Coklat rice. Ni sebagai hiasan. Takde ni pon takpe. Tp I suka.. Nak letak choc chip lagi ok ikut la k.. Terpulang..

Cara2 nya mudah je..

** whip cream n cream cheese ni guna nisbah 1:1.. Kalau guna 200ml whip cream.. Kena guna 200g cream cheese.. Haa gitu tp I suka cheese lebih sikit so I lebihkan sikit cream cheese..

1. Masukkan 250g cream cheese dalam mangkuk. Ikutlah mangkuk apa. Janji senang kacau. Pakai mixer. Pakai manual takpe gak.



2. Pastu I curahkan je 200ml whip cream.




3. Masukkan sesudu esen vanilla.




4. Pastu I campurkan dengan setengah cawan gula kastor. I kurangkan sikit dr setengah cawan tu sebab nk kurangkan manis.. Hubby tak nak manis..



5. Pastu kacau sebati.. If guna mixer. Mula2 kena slow2 kan pastu barula tingkatkan ke kuasaa tinggi. Tapi jangan laju sangat. Kang terpercik.. Habisla uolls.. Bazir2.. Kacau sampai jadi camni la yea.. Ala2 likat gitu.. Siapa biasa buat kek tahu daa..



6. I potong kek span ikut saiz cawan. Pastu I amek sesudu nescafe bancuh tu letak atas piring. I lembapkan sikit2 kek dengan air nescafe tu. Jangan lembap sangat yea. Sikit2 je..



7. Then, I letak dalam cawan tonyoh ratakan macam nihh.. If tak cukup tambah2 la bagi takde ruang kosong..



8. Next, I letak lak lapisan adunan cream cheese tadi.. Macam ni.. I letak banyak sebab I suka.. Terpulang la ok..



9. Pastu I tabur la serbuk koko. Nak senan n nampak halus pakai penapis. Lagi senang..



10. Nanti jadi camni. So repeat la lapisan kek, adunan cream n koko sampai penuh cawan. Selang seli..



11. Lapisan atas sekali.. I tabur chocolate rice atas koko.. Ikutla.. I suka so I letak banyak2.. Sedap sangat..



12. Tengok.. Akan jadi macam ni.. Tadaaa... Terliukk takk.. Bole buat pencuci mulut pas makan..




13. I letak dalam peti ais. Biarkan sehari takpe.. Pastu bole makan sejuk2.. Perghhh sedap.. I buat banyak bekas. Senang. Tak payah potong2. Nak makan amek je kaut pakai sudu..



14. Tengoklah hubby I suka sangat. Habis dia ngadap sorang je bekas paling besar kek tiramisu sedap ni sambil main game DOTA.. Perghhhh...



So u all bole try KEK TIRAMISU SIMPLE MUDAH SEDAP tak payah guna oven2 bagai ok.. Selamat mencuba...! Bole buat bisnes siapa yang berminat. Bole letak dalam bekas comey2.. Tengok layer2 tu pasti terliukkkk.. Ok.. Nanti I update entry lagi ok.. Anything bole komen.. Takpon whatsapp lagi I suka..

Nur Syamsina 0139909385 or pm me at fb Nur Syamsina...

From me n hubby... DAY DREAM....



posted from Bloggeroid

You Might Also Like

15 comments

  1. Nak ty buat la..senang xyaj kukus2..huhuh..tq resepi

    ReplyDelete
  2. Nak tanya boleh guna whip cream jenama anchor tu ke ? Cair sgt tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok je.. Mane2 pon boleh..janji sedap

      Delete
  3. Nak tanya boleh guna whip cream jenama anchor tu ke ? Cair sgt tak

    ReplyDelete
  4. Tengah ngidam ni...tak sabar nak buat..

    ReplyDelete
  5. Nak try la nnt. Tq share resipi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la.. Memang best n mudah je. Jimat pon jimat. Selalu buat kek besar2 tak habis pon.. 😆😆

      Delete
  6. salam sis,, kalau nk lembapkan kek tak pakai nescafe xpe tak? ganti dngn milo ke atau kalau kek tu perisa coklat,, just lembapkan pakai air masak.. boleh tak?

    ReplyDelete
  7. salam sis,, kalau nk lembapkan kek tak pakai nescafe xpe tak? ganti dngn milo ke atau kalau kek tu perisa coklat,, just lembapkan pakai air masak.. boleh tak?

    ReplyDelete
  8. Salam. Kak.. Cream cheese boley tukar dgn bhan lain x. .ke.mmg cream cheese ja yg kena guna.. Mntak pendapat..

    ReplyDelete

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads