STRATEGI MELUNASKAN HUTANG

19:20:00

STRATEGI MELUNASKAN HUTANG

Hutang? Hutang? Hutang? Hutang? Oh my... Banyaknya hutang.. Camne ni??? I percaya ramai yang sedang bergelut dengan hutang. Apapon alasan kita berhutang.. Alangkah indahnya hidup bila hutang-piutang dapat dilunaskan semasa kita hidup lagi and sesenang memetik jari je kan... Haha.. Lawak.. Hidup hufu hara oii ngan hutang.. BEBAN TAU BERHUTANG!




Subhanallah! Sungguh Allah maha mendengar.. Ada satu blog penulisnya da mencapai impiannya tu. Beliau sudah bebas dari hutang sejak 2007 lagi..!

Beliau menulis:

"Sejak tahun 2003 lagi saya berazam nak bebas dari segala hutang. Masa tu, kami terbeban dengan 5 hutang. PTPTN saya, PTPTN isteri saya, study loan Yayasan Johor saya, Computer Loan dan Car Loan. Lepas berhempas pulas selama 4 tahun. Alhamdulillah 4 Januari 2007 saya bebas dari hutang! Sejak hari itu takde hutang berbaki walaupon satu sen. Saya dan isteri kekal bebas dari hutang sehingga kini".

Beliau hanya menggunakan 7 strategi sahaja BEBAS DARI HUTANG! I kagum.. Tak sabar nak tahu cmne nak bebas dari hutang.... Sebenarnya beliau hanya gunakan 4 prinsip dan 7 strategi.
4 prinsip tersebut ialah:

1. Beli sesuatu secara tunai. Jika tidak mampu sabarlah dan terus menyimpan.
-kita kengkadang nak cepat je kan something yang kita suka. Tak fikir bayar ansur2 lagi mahal and buatkan kita banyak hutang.. I pon kenkadang camtu. So pasni marilah menabung menyimpan. I nak menyimpan sehari 100 sebab nak beli kereta cash. Bole tak.. Boleh je. Nothing impossible..

2. Hidup di bawah kemampuan bukan ikut kemampuan. Jika pendapatan RM1000 belanja pon RM1000. Jika pendapatan bertambah RM10,000 maka berbelanja RM10,000. Ini namanya hidup ikut kemampuan. Hidup begini umpama hidup di tebing 'gaung hutang' yang dalam. Berbelanja ikut keperluan bukan kemahuan. Barulah ada duit simpanan.

3. Mulakan tabiat menyimpan walaupun sedikit. Apapon perlukan latihan. Menyimpan pon begitu. Jika berat menyimpan maka menabunglah setiap hari. Mula2 menyimpan rm2 sehari sebulan dapat rm60. Bila da biasa, simpan rm200 sehari pon takde masalah. Jika rm200 sehari, setahun dapat simpan rm72,000. If sepuluh tahun lak? Wow! Kaya I.. Tapi tak amalkan. So. Kena amalkan la pasni menabung. Tabiat perlu di asah.. Fikir future je..

4. Bina pendapatan kedua.

"Libatkan diri dengan bisnes. Tapi bukan skim. Anggap gaji tu sebagai duit untuk hidup bulan2 dan bisnes sebagai tambahkan duit simpanan. Simpan hasil bisnes 100%. Kalau nak guna pon.. Jangan guna dari 50%. Duit hasil berbisnes memang terbukti mempercepatkan bebas dari hutang. Alhamdulillah.. Syukur ya Allah!
-So we all should ada kesedaran untuk ikut prinsip ni. I suka prinsip last tu. Bisnes da kira satu keperluan da untuk kita setiap insan. Haa gitu kan.. But its true. Dapat hasil bisnes wow.. Sabar ye jgn pikir nak shopping je. Simpan bayar hutang lagi bagus. Pas hutang gone.. Nak shopping ikut la banyak mana pon. Jangan lupa sedekah. Itu lagi tambah rezeki kita. Insyaallah! Macam I da start berbisnes da.. Sebab I fikir nak bayar PTPTN. Insyaallah I bayar cash. So interest low sangat.

Parok kan bila banyak hutang. Mrmang always memikir bilalah hutang nak langsai.. Haishhh mengeluh sokmo!




Ok lah.. Before I melalut. Baik I teruskan 7 strategi yang beliau guna bebas dari hutang.. Amalkan je. Senang.. Beliau da buktikan k..

1. Jangan buat hutang lagi.
2. Langsaikan hutang yang interestnya paling tinggi dulu.
3. Buka dana 'full-settlement' hutang.
4. Gunakan duit 'durian runtuh' seperti bonus untuk langsaikan hutang.
5. Simpan duit kenaikan gaji tahunan 100% ke dalam dana 'full-settlement' hutang.
6. Bila sudah selesai satu hutang, simpan ansuran bulanan seterusnya ke dalam dana 'full-settlement' hutang.
7. Bayar hutang secara automatik.

If u all nak tengok blog beliau bole layari www.mohdzulkifli.com atau bole hubungi beliau Tuan Mohd Zulkifli Shafie (zul) 0193368009. Bole tanya lebih lanjut bagaimana beliau boleh bebas hutang secepat itu..

Lagi satu kenalah amalan doa bebas dari hutang..





So next time berhati2 la if nak berhutang. Tengok interestnya. Sabar if nak something kumpul duit. Beli cash kan lagi jimat murah. Tak payah bayar lebih. Rugi. So kena sabar k.. Ada sabda rasulullah supaya berhati2 bila berhutang..





Kalau bolr.. Dapat duit banyak sikit.. Jom langsaikan hutang. Jangan bertangguh. Yrla.. Kita sokmo duit lebih sikit je jom shopping. Tak pikir hutang keliling pinggang. Bila dapat surat barulah terduduk ko.. Jangan dapat surat MUFLIS suda la yea. So selamat mengamalkan hidup secara sihat bebas dari hutang.. Yay...

Nantikan entri seterusnya... TIPS GODA SUAMI yang cepat mantop! I gi melaka macam gi jepun lak kannn.. Btw enjoy n syukur dikurnia nikmat lagi. Bubye! =D





Nur Syamsina 0139909385

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

0 comments

Sila share pendapat anda..thanks!

Popular Post

Recent Posts

Paid Ads

Total Pageviews

Paid Ads