happiness

Finding Happiness : 15 Steps on how to be happy

21:10:00

Waking up early in the morning, and we found out our self to be miserable.
Why?
Because of stress of course.
We ought to think a lot of problem that circulating love our daily life.
Therefor, I`m gonna share some ways to find the happiness and make a bit of joyful moment.
Here the 15 steps on how to be happy.





  1. Firstly, determine what you love to do most. As example you hobby. Some people love reading, playing games, riding bicycle, jogging, cooking and many mores. It ups to you on your activity. Choose something really suite yourself and start DO IT! If you really don`t know what you are up to, ask somebody that really close to you as they may know what you really love to in you life. As for myself, playing with my kids help me ease my tense.
  2. Sometimes, it is not about yourself. It is about others. Helping others make us some kind of saving Humanity. Yeah, giving out to random people really make out of it. If never done that before, you will never know how the feels. Start with you friends if you are not comfortable helping some random people. Here some video of Tubers helping random homeless.
  3. Here`s something that people mostly do but not done very well. It is very popular trend that you can do with your friends through finger tips. Socialize. Getting used to technology make us feel that we really have many friends. In reality, you are just sitting alone and holding a plastic metal device. SO get up and go meet your friends. Share you though and have a fun time together without your phones in the way. Watch below on what smart phone do to us.
  4. Be thankful. We forgot to be grateful that we are born to great family, have a good friend and still can breath a fresh air. There are others that face hard worthy life compare to us. If you really complaining everything small issue comes to you, come here and I will smack you ass!
  5. Smile even it is a fake one... When you smile, others will smile back at you. Its a magical sensation which can make your heart feel very ease at least. See me smile right now with the magical sensation. Stop making a smug face. NOthing comes better from it.
  6. Well, stress may comes out from your body. It is because you never stretch it out. It make us feel our body as heavy as the stress is. GO out and start doing routine exercise. At least once a week is nice. After a 30 minutes of exercise, we can feel our body become lighter that before.

Well sorry but that's it for now. I will continue on the other 9 steps when I have some more times.
Subscribes, follow and comments you opinion here as it may help others. 


Mendidik anak dengan cara berkualiti

Mendidik Anak dengan Cara Berkualiti

23:59:00

Kualiti atau kuantiti?


Zaman sekarang, ramai mommy2 yang berkerjaya.
So, da tak boleh samakan dengan zaman dulu.
Jika dulu anak ramai, masih boleh lagi besarkan anak2 yang berkualiti sehingga sekarang semuanya elok berpelajaran tinggi n kerja bagus2. 

Episod anak nak mendidik anak yang berkualiti severnanya datang dari rumah sendiri. 
Tak kesah la zaman sekarang ada pelbagai tadika school yang menjanjikan pembelajaran yang pelbagai, menarik dan boleh improvekan skills anak2.. Ini bukan jadi penyebab utama untuk ibu bapa untuk lepas tangan dalam membentuk sahsiah, sikap dan jati diri anak2.

Berdasarkan pengalaman yg sedikit dan dari segi pembacaan pengetahuan am syam dan juga pengalaman mommy2 daddy2 sekeliling syam. Syam nak share sedikit cara yang boleh mendidik untuk jadikan anak dengan cara yang lebih berkualiti..

Untuk tingkatkan sahsiah dan jati diri anak2.. mommy2 daddy2 kena memahami dulu setiap anak2. Sebab setiap anak berbeza karakternya. Kita boleh praktikkan dalam kehidupan seharian hanya dirumah saja.. Nilai2 murni boleh diajar seawal anak2 umur setahun ke atas.. Walaupuna nak2 tak tahu apa2 lagi tapi anak2 punya daya ingatan yg tinggi. Apa yg dia ingat itulah proses pembelajaran dia yg paling awal n itulah dia akan ingat. Sebab itu kena lakukan nilai2 murni dalam kehidupan harian. Contoh yg boleh kita tunjukkan.. buang sampah di dalam tong sampah sambil ajak anak anda buat sama2.. gunakan barang dan letak ditempat semula, baca doa sebelum makan, ucap terima kasih, beri salam, cakap yg elok2 dan sebagainya..

Untuk tingkatkan motor skills, fine motor skills dan kembangkan minda anak2.. semuanya bermula dari rumah. Walaupun anda hantar anak2 di sekolah yg mahal n ada aktiviti yg paling hebat n bagus.. sebenarnya ibu bapa adalah teacher paling rapat n paling bagus buat anak2.. Teacher di sekolah hanya  membantu mendidik supaya anak2 konsisten dengan diri anak2.. 

Mommy2 daddy2 kenalah pantau and bermain bersama. Dan tak semestinya perlukan mainan yg banyak dan mahal2.. Aktiviti yg paling berkesan apabila anak2 boleh belajar about basic.. contohnya.. membezakan warna, mengenal warna, membilang, mengira, memegang, menyentuh n sebagainya.. Mainan yg simple dan murah pon da boleh merangsang perkembangan minda anak2.. 

Ini contoh aktiviti yang boleh dipraktikkan bersama dengan anak2.. daddy2 mommy2 bole la luangkan masa setengah ke 1 jam lakukan aktiviti ni bersama.. tak lama mana pon. Janji anak tak bosan n they all rasa kehadiran kita di sisinya. Barulah they all rasa selamat, rasa lebih setonok untuk belajar bila kita di sisi n rasa lebih dekat dengan kita. Inshaallah dalam masa yg sama they all lebih percaya pada kita and boleh follow apa yang kita cakap.. seronok kan..

Sometimes bole je pegang fon bila bersama dengan anak2 tp jangan leka. Kalau bole letak fon tepi sekejap n kita luangkan masa dengan mereka. Biarla susah sekarang jangan susah bila they all da besar haaa time tu they all da susah nak dengar cakap kita. Nauzubillah..

Syam tahu. All parents akan do the very best untuk anak2 masing2.. That is why the important is kita kena pastikan anak kita di didik supya jadi berkualiti. Kita sendiri bole tahu perangai ana2 kita.. Dia bole follow cakap kita ke tak.. dia bole follow kita ajar ke tak.. macam mana motor skills dia.. cara dia bercakap pelat or tak.. cara menulis memegang, membaca.. membezakan warna, and pengetahuan am.. 

Lagi bagus kalau kita banyakkan pengalaman untuk anak2 kita.. bawa pi jalan macam2 tenpat.. kids zone, muzium, water park, sawah padi, pantai, padang mainan, shopping complex, perpustakaan dan macam2..

Ok ini antara aktiviti yg boleh dilakukan bersama. Tools banyak beli dekat DIY jerr. Tak perlu mahal2.. Janji berkesan! Kepit bola bulu untuk tingkatkan fine motor skills dia, Squishy touch ( pegang plastik ada beras and pasir) untuk improve sendory touch dia, Matching colour, bezakan warna, bezakan size, bezakan bentuk ikut kelompok.. memory card, praktis motor skills by penyepit, mengira dan macam2.. anak2 seawal 2 tahun da kena belajar benda ni semua.. selamat mencuba!


dekat teluk kemang

Homestay Villa Menarik Port Dickson : Villa 969

00:19:00


Villa 969
No. 11, Jalan PDV 3,
PD Village Country Resort,
Port Dickson


Villa 969ni simpangnya betul2 dekat dengan dataran teluk kemang Port Dickson.
Nice place for holiday with your family here..
Memang fun sangat untuk dapatkan privacy dengan family masing2..

All the facilities di Villa 969 ni  memang lengkap and serba serbi ada.
Rumah banglo ni memang besar, ada 5 bilik yang beraircond and selesa sangat.
4 bilik with queen bed and 1 bilik single bed.. 2 bilik di tingkat atas.
Ada tilam spare single bed, permainan sports lengkap seperti pingpong, football, bola tampar, karem board, dam board and banyak lagi.

Di dapur pula lengkap dengan set pinggan mangkuk yang banyak, sudu garpu, cawan, periuk nasi, dapur masak, peti ais, water filter and oven.

Semua facilities memang lengkap dari sudut dalam rumah sehingga outdoor.

Boleh tengok gambar ok..



Kawasan depan villa 969


Bahagian belakang villa 969 ni tempat BBQ..Agak luas juga and boleh pasang table and susun kerusi (peralatan semua lengkap)..



Bilik kedua tingkat atas.. Sempit sedikit yang ni sebab tak ada ruang untuk bentang tilam dekat bawah..



Bahagian dapur ada dua parts..part belakang open kitchen.. ruang untuk masak memotong dan peti sejuk..


 Ruang untuk makan sempit sikit. Tapi boleh bersila makan bawah ramai2..




 Ruang atas pool luas sedikit..
Boleh photoshoot dekat atas ni..
Boleh main2..
Sebab ada kerusi meja disediakan atas ni..

 Sambil layan my afia sambal tu tengok diorang dekat pool. Ok la kan..

 Ada padang yang luas boleh buat sukaneka, bola sepak.. and ada net untuk main badminton (raket disediakan), bola tampar (bolapon disediakan).


 Rang tamu dengan kerusi eather yang selesa, tv and siap wifi sekali.
All ada aircond..

 Bilik master bedroom ni teramat luas. Siap boleh tambah katil satu lagi.. Boleh bentang tilam or toto besar dekat ruang depan katil and tepi katil.. Semua lengkap untuk set cadar dan bantal..Almari yang besar pon ada. Cuma hanger tak cukup. Ada sikit je.

 Ruang parking yang luas memanjang. So boleh muat dalam 6 ke 7 kereta dalam gate..

 Swimming pool yang besar dan sangat best sebab ada gelongsor.
Seriously best.
Kawasan cetek sebelah kiri gambar dan kawasan dalam sebelah kanan.

 Siap ada kerusi rehat lagi untuk berjemur..
Ada tempat mandi tepi pool dan tempat sidai tuala..



Ni bahagian tangga ruang atas..



Tolet bahagian atas..

Ni bahagian depan pintu utama..
Haa boleh photoshoot dengan family here..


Sorry. Tak sempat nak ambil gambar bilik bahagian bawah..


Suka bergambar dekat pool dia.Menarik kan the view..

#ootd bahagian atas pool..

Ok uolls bolehlah contact owner Villa 696 nih untuk buat Family Day..
Syam bagi 5 starts out of 5..

Range dalam almost 1k semalaman..
Anything boleh roger owner dia..

Puan Norlin
+60133999340 / +60136849340


Ok bye! Nak balik daa..
Sharing is caring..

Mohon sebar2 kan dekat family.
Tempat percutian menarik di Port Dickson..
Nak Tanya pengalaman boleh direct contact syam ok..

Nur syamsina
013.647.2677

with love,
syam


15 Cara Hidup Gembira

07:22:00

Assalamualaikum valentino day today tapi jangan sambut nahh..
Hari2 kena feel n jalani hidup yang happy.. Nak share sikit pada yg banyak tekanan dalam hidup.. kurang kegembiraan.. hidup tak ceria HAHHH....!!!! meh sini baca apa yg syam nak  share ni..

Semoga bermanfaat.. InShaaAllah... :)

15 cara mudah yang boleh kita lakukan untuk mencapai kegembiraan dalam hidup.

1. Buat apa yang kita suka

Jika minat kita ialah bersukan, melancong, memasak atau bermain dengan kanak-kanak,

luangkanlah masa untuk melakukannya. Kita akan berasa gembira apabila melakukan apa

yang disukai.

2. Membantu orang lain

Kadang-kadang apabila kita sudah mencapai apa yang diingini, kita masih berasa

kekurangan di dalam hidup kita kerana kita tidak menyumbang kepada kehidupan orang

lain. Apabila kita dapat membantu orang lain , kita akan berasa hidup kita lebih baik.

Kesannya, membantu orang lain akan memuaskan hati kita dan membuatkan kita

gembira.

3. Berterima kasih

Apabila kita mensyukuri apa yang kita ada dalam hidup seperti mempunyai rumah,

kenderaan, pasangan hidup, anak-anak dan kawan-kawan, kita akan berasa puas hati dan

tenang. Maka, hargailah apa yang kita ada kerana ia membuatkan kita gembira .

4. Berkongsi dengan orang lain

Apabila kita berkongsi pendapat , masa dan kebolehan kita dengan orang lain, kita akan

berasa lebih baik. Hidup tanpa berkongsi dengan orang lain akan membuatkan kita

kesunyian. Apabila kita berkongsi dengan orang lain, mereka akan suka terhadap kita dan

seterusnya membuatkan kita rasa lebih gembira dalam hidup.

5. Banyakkan senyum

Lebihkan senyuman dan lihat bagaimana ia memberi kesan yang mendalam kepada kita

dan orang di sekeliling kita. Senyumlah kerana senyum adalah paling mudah dilakukan.

Senyuman boleh membuatkan kita lebih gembira, mengurangkan rasa sakit dan dapat

berfikir dengan lebih baik.

6. Melakukan senaman

Bersenam boleh mengurangkan stres dan membebaskan endorfin (endorphins).

Bersukan, menari dan berjalan adalah antara senaman yang baik. Kajian mendapat

bahawa berjalan dengan pantas 3 kali seminggu mampu memperbaiki kegembiraan.

Senaman juga boleh menyembuhkan kemurungan berbanding menggunakan ubat-

ubatan.

7. Menangani stres

Jangan jadikan stres merampas hak anda untuk berasa gembira. Anda layak untuk berasa

gembira. Jadi, hilangkan stres .

8. Makan makanan yang sihat

Adalah sesuatu yang mencabar untuk berasa gembira apabila anda sedang sakit. Jika

anda makan makanan yang sihat, anda akan berasa lebih baik dari segi fizikal dan

mental. Pastikan anda mengelak daripada mengambil makanan junk (junk food).

9. Luangkan masa bersama dengan orang tersayang

Biasanya kita akan meluangkan masa dengan kawan-kawan dan keluarga untuk berbual,

bergelak ketawa dan mengeratkan silaturrahim. Hidup kita terlalu singkat untuk hidup

bersendirian.

10. Buang pemikiran yang negatif

Berfikiran negatif akan membuatkan kita sedih. Cuba untuk berfikiran positif. Kurangkan

masa bersama dengan orang yang negatif dan lebihkan masa bersama dengan orang

yang positif.

11. Memaafkan dan melupakan

Menyimpan dendam akan membahayakan diri kita. Fokus kepada masa hadapan yang

cerah dan anda akan berasa lebih baik.

12. Berjalan kaki menikmati alam semula jadi

Meluangkan masa dengan menikmati alam semula jadi akan lebih menyegarkan

terutamanya apabila anda tinggal di dalam hutan batu. Berjalan kaki di dalam hutan

atau taman sambil menyedut udara segar dan bersih turut membolehkan kita

menghargai keindahan alam.

13. Jadilah diri sendiri

Hidup kita singkat. Jadi jangan buang masa hidup dalam hidup orang lain . Terimalah diri

anda, jadi diri sendiri dan anda akan rasa perbezaannya.

14. Beri hadiah dan membuat kebaikan

Anda tidak perlu memberi hadiah yang mahal. Kadang-kala sebuah puisi, nota ringkas

mahupun e-mel sebagai tanda ingatan akan membuatkan orang lain dan anda juga turut

gembira. Apabila kita memberi hadiah , kita akan dihargai dan pastinya membuatkan

kita berasa lebih gembira. Kajian juga mendapati bahawa membuat kebaikan mampu

meningkatkan kesejahteraan hidup berbanding melakukan sebarang senaman.

15. Lebihkan waktu tidur : Anda akan menjadi kurang sensitif kepada emosi yang
negatif.

Kita tahu bahawa tidur boleh membantu badan kita pulih daripada kepenatan

melakukan aktiviti seharian. Tidur yang cukup juga mampu membuatkan kita fokus dan

menjadi lebih produktif. Ternyata tidur juga penting untuk kegembiraan.

Akhir kata.. dari Mama Afia..
Semoga bahagia la semua hendaknya ya.. huhu :P

Rasa bermanfaat,, jangan Lupa LIKE & SHARE..

salam sayang semua.. moms n papa2 yg dikasihi..


Advertisements

Total Pageviews

Sponsored Links